Peugeot, Citroen si Honda, lovite si ele de valuri de rechemari in service
01.02.2010
        
Distribuie acest articol!   

Masiva campanie de rechemari in service de la Toyota, care in Europa vizeaza 8 modele (Aygo, Yaris, iQ, Auris, Corolla, Verso, Avensis, RAV4) totalizeaza circa 1,8 milioane de masini, cu diferite perioade de fabricatie, cuprinse intre un an si patru ani si jumatate. Cauza acestor rechemari o constituie uzura la pedala de acceleratie, care poate provoca revenirea prea lenta sau chiar blocarea pedalei in timpul accelerarii.

Cea mai mare perioada de fabricatie cu rechemari este pentru modelul Aygo, pe care Toyota il fabrica in Cehia, la Kolin, impreuna cu Grupul PSA (Peugeot Citroen). Cum modelele similare de la PSA, Peugeot 107 si Citroen C1, sunt identice cu Aygo, fiind echipate cu acelasi sistem la acceleratie, si acestea vor fi rechemate in service, pentru pentru remedieri. PSA va rechema, cu titlu preventiv, un total de 100.000 de masini, fabricate intre februarie 2005 si august 2009, ceea ce reprezinta 10% din totalul acestor modele aflate in circulatie.

Revenind la Toyota, pe langa pierderile financiare si de imagine provocate de aceasta rechemare, una fara precedent prin proportii, concernul japonez trebuie sa faca fata acum si valului de plangeri care au inceput sa apara din partea clientilor americani. Mai multi proprietari de Toyota, printre care si familia unui om care si-a pierdut viata intr-un accident rutier, reclama faptul ca au avut de suferit de pe urma acestei probleme. Ei spun ca au avut pierderi financiare si chiar un “soc emotional grav”.

In fine, in plina perioada de scandal, un alt constructor nipon a anuntat zilele acestea initierea unei campanii de rechemari in service, din cauza unei probleme de functionare. Este vorba de Honda, care recheama 646.000 de masini din intreaga lume, pentru remedierea unei probleme care afecteaza comanda electrica a deschiderii geamurilor. Modelul vizat este Honda Jazz (Fit), la care intrerupatoarele pot permite patrunderea apei la comanda electrica, provocand, in unele cazuri, scurt-circuit. Au fost semnalate chiar si trei cazuri de incendiu, provocate de aceasta problema.

Distribuie acest articol!