Este oficial: Ford vinde Volvo chinezilor de la Geely
28.03.2010
        
Distribuie acest articol!   

In cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Ford si Geely au anuntat astazi perfectarea tranzactiei in urma careia compania chineza va detine integral constructorul suedez de automobile Volvo, in timp ce Ford va incasa 1,8 miliarde de dolari pentru marca pe care a avut-o in portofoliu timp de 11 ani si care continua sa fie pe pierdere. In baza acordului semnat astazi, la Stockholm, Geely s-a angajat sa pastreze cele doua fabrici Volvo din Suedia si Belgia. Cel mai dificil aspect al acestei tranzactii a fost cel legat de proprietatea intelectuala.

Infiintata in urma cu 25 de ani, Geely este prima companie chineza care reuseste sa preia un constructor european cu traditie in industria auto. Reprezentantii Geely Holding au declarat ca Volvo va fi o divizie separata, cu management propriu, astfel incat imaginea Volvo sa nu aiba de suferit de pe urma acestei preluari. Noii proprietari intentioneaza sa construiasca noi fabrici Volvo in China, productia urmand sa se dubleze in urmatorii ani, cu un total previzionat de 600.000 de unitati anual.

Ford se desparte astfel de ultimul sau brand european, dupa ce a vandut, in ultimii ani, marcile Aston Martin, Jaguar si Land Rover. Dintre gigantii americani, Ford pare ca a traversat cel mai bine criza, nefiind nevoit sa apeleze la ajutoare guvernamentale. Acum, dupa ce s-a debarasat de marcile nerentable, se va putea concentra pe propriul brand, in incercarea de a-si consolida pozitia.

Distribuie acest articol!