Topul mondial al tarilor producatoare de automobile
28.04.2010
        
Distribuie acest articol!   

Conform datelor oficiale, publicate de Organizatia Internationala a Constructorilor de Automobile (OICA), productia mondiala de automobile a totalizat, anul trecut, 61 milioane de unitati, in scadere cu 13,5% fata de anul precedent. In 2009 s-au produs 47,2 milioane de unitati autoturisme, diferenta fiind reprezentata de vehiculele comerciale. Gratie unei cresteri de 48,3%, cu 13,79 milioane de unitati in total (din care 10,38 milioane de turisme), China este cel mai mare producator de automobile din lume.

Cea mai mare piata europeana, Germania, a totalizat anul trecut 5,2 milioane de unitati, in scadere cu 13,8%. Nivelul este comparabil cu al Statelor Unite, liderul de odinioara la nivel mondial, care anul trecut a avut o cadere de 34,4%, pana la 5,7 milioane de unitati. Exista insa o diferenta notabila intre cele doua tari, in privinta modelelor comerciale. In SUA, acestea reprezinta 60% din total (inclusiv celebrele trucks), in vreme ce in Germania detin doar 4,7% din piata.

De remarcat ca Romania se numara printre cele doar 6 tari care au inregistrat anul trecut cresteri ale volumelor de productie, meritul fiind, bineninteles, al brandului Dacia. Celelalte tari cu productii in ascensiune sunt China, India, Cehia, Taiwan si Slovenia. In fisierul atasat mai jos gasiti un clasament detaliat, pe tari, cu cifrele oficiale inregistrate anul trecut si variatia in procente, fata de 2008.

Fisiere atasate

Productia_mondiala_auto_2009

Distribuie acest articol!