VW Golf, detronat de Ford Fiesta?

25 aprilie 2010Ajuns la a sasea generatie, legendarul Golf de la Volkswagen continua sa fie o referinta in materie de vanzari, la nivel european. Nenumarate au fost incercarile altor constructori, de-a lungul timpului, de a lansa rivali de acelasi calibru, care sa detroneze compacta germana de pe piedestalul pe care s-a instalat de decenii. Mai mereu, aceste tentative au fost sortite esecului. Dar iata ca cifrele inregistrate in primele luni ale lui 2010 par sa indice o schimbare importanta: Golf are un rival cu sanse mari de a prelua pozitia de lider la vanzari pe batranul continent.

De fapt, Golf a fost deja detronat, insa trebuie vazut daca este o situatie de moment, asa cum s-a mai intamplat si la inceputul anului trecut, sau vom vorbi de un autentic nou lider european al vanzarilor. Noul model mini Fiesta, de la Ford, este cel care, pentru moment, a devenit cel mai bine vandut automobil in Europa. Conform cifrelor publicate de JATO Dynamics, in primul trimestru s-au vandut 140.496 unitati Fiesta, cu 5.400 mai multe decat Golf. Diferenta a fost facuta in martie, cand Fiesta (foto) s-a vandut in 68.630 de exemplare, fata de 56.845 unitati Golf.

Nu ne ramane decat sa urmarim evolutia pietei pe tot parcursul anului, pentru a afla daca Fiesta este nou lider sau Golf isi va relua pozitia in care s-a consacrat. Iata si Top 10 cele mai vandute modele in Europa, in martie 2010:
 1. Ford Fiesta
 2. Volkswagen Golf
 3. Renault Clio
 4. Opel Corsa
 5. Peugeot 207
 6. Ford Focus
 7. Opel Astra
 8. Volkswagen Polo
 9. FIAT Punto
10. FIAT Panda