Ultima sansa pentru SEAT
14.05.2010
        
Distribuie acest articol!   

Soarta producatorului spaniol de automobile SEAT, care implineste luna aceasta sase decenii de existenta, se va decide in urmatorii cinci ani. Cel putin asa sustine revista britanica Autocar, care il citeaza pe James Muir, presedintele SEAT. Se pare ca nu va exista cale de mijloc: fie vanzarile se relanseaza, fie SEAT dispare!

Nu este un secret ca vanzarile SEAT nu merg asa cum si-ar fi dorit sefii Grupului Volkswagen, dar se pare ca nemultumirile acestora s-au amplificat in ultima perioada. Un nou plan de crestere a vanzarilor a fost conceput pentru urmatorii 5 ani si vizeaza ridicarea productiei la 90% din capacitate, fata de 65%, cat este in prezent. Este ultima sansa data de Grupul VW, in caz contrar urmand sa se debaraseze de marca iberica.

Uzina de la Montmelo are o capacitate de productie de 500.000 de unitati anual, insa SEAT a vandut anul trecut doar 336.700 unitati, in scadere cu 8,5%. Un rezultat total nesatisfacator, cu atat mai mult cu cat 2009 a fost ultimul din cei trei ani ai unui prim plan de redresare care a esuat. SEAT continua sa produca pierderi, iar pentru a fi rentabil ar trebui sa ocupe 90% din capacitatea de productie. In incercarea de a ajuta fabrica spaniola, Grupul Volkswagen a decis sa produca acolo viitorul Audi Q3, intr-o cadenta anuala de 80.000 de unitati. Chiar si asa, rentabilitatea este inca departe. Un rol hotarator in relansarea marcii SEAT il va avea viitoarea generatie a compactei Leon, prefigurata de conceptul Ibe (foto), prezentat la editia din acest an a Salonului de la Geneva.

Distribuie acest articol!