Gazal 1, primul automobil realizat in Arabia Saudita
18.06.2010
        
Distribuie acest articol!   

Prezentat in primavara, la Salonul de la Geneva, unde s-a numarat printre cele mai ciudate aparitii, ca sa folosim un termen elegant, conceptul Gazal 1 se va transforma, in viitorul apropiat, intr-un model de serie. Va fi primul automobil fabricat in Arabia Saudita, productia urmand sa inceapa peste doi sau trei ani.

Prototipul Gazal 1 (Gazela 1, in traducere) este opera unor studenti de la King Saud University, una dintre cele mai importane universitati din aceasta tara. Proiectat pentru a face fata utilizarii in conditii dificile de clima, conceptul Gazal este un 4×4 din fibra de carbon, care masoara 4,80 m lungime si 1,90 m inaltime si se aseamana, in anumite privinte, cu Nissan Patrol, un model foarte apreciat in Arabia Saudita.

Demararea proiectului a avut loc zilele trecute, in cadrul unei prezentari oficiale a prototipului, in prezenta regelui. Nume mari din industrie, la nivel global, precum Motorola, Mercedes sau Magna Canada, sunt implicate in acest program. Totusi, sauditii sustin ca lor li se datoreaza 90% din conceperea automobilului, precum si 60% din fabricarea lui. Apropo de fabricare, se sconteaza pe o cadenta anuala de 20.000 de exemplare.

Distribuie acest articol!