Masinile americanilor ar putea avea cutii negre, din 2015
02.06.2010
        
Distribuie acest articol!   

La fel ca in cazul avioanelor, asa-numitele cutii negre, care inregistreaza parametrii de functionare, ar putea deveni obligatorii pentru automobilele noi americane. Subiectul a revenit in actualitate dupa imensul scandal provocat de problemele ivite la modelele Toyota, care au generat, dupa cum se stie, rechemari masive in service. In prezent, autoritatea americana pentru securitatea rutiera, NHTSA, studiaza posibilitatea instituirii acestei obligatii, incepand din 2015.

Dotarea unui automobil cu un astfel de dispozitiv implica unele costuri suplimentare, care se vor regasi, fireste, in pretul de vanzare al automobilului. Costurile ar putea fi reduse datorita existentei la bordul anumitor modele a unui calculator necesar la airbag-uri, care inregistreaza parametrii de la pedala de frana si cea de acceleratie, pastrand datele pentru cateva secunde. O evolutie acestui echipament ar putea rezolva problema, daca cerintele NHTSA nu vor fi mai mari.

Specialistii sunt de parere ca esentiala va fi rezistenta noilor cutii negre. Pentru a putea furniza date spre analizare, dupa un accident, ele trebuie sa reziste foarte bine la socuri si la incendii. Conform celor de la Automotive News, costul unei cutii negre rezistente la socuri mecanice, incendiu si apa ar putea ajunge pana la 4.000 de dolari!

Foto: Bosch

Distribuie acest articol!