Triumf Audi si umilinta Peugeot, la Le Mans 2010
13.06.2010
        
Distribuie acest articol!   

Cea mai importanta cursa de anduranta din lume, cea de 24 de ore de la Le Mans, disputata in acest weekend, s-a incheiat cu un nou triumf Audi. Dupa rezultatele din cursele premergatoare, dar si dupa cum s-au derulat calificarile, Peugeot lua startul cu prima sansa. Francezii au avut o prima parte excelenta, iar la miezul noptii doua din prototipurile lor erau pe primele locuri.

Totul s-a naruit pentru Peugeot in dimineata de duminica, iar cand mai ramasese mai putin de doua ore pana la final, niciun prototip francez nu mai era in cursa, in timp ce Audi si-a instalat trei masini in frunte! Desi prototipurile Audi au fost evident mai lente, ele n-au avut niciun incident tehnic, in vreme ce Peugeot s-a confruntat cu probleme de fiabilitate, poate si pentru ca desfasurarea cursei i-a obligat mai mereu sa forteze.

Peugeot a pierdut toate cele trei prototipuri de uzina, iar Audi a reusit o tripla putin scontata, chiar si de catre ei. Si asta in conditiile in care, pe toata durata cursei, niciodata un Audi nu a reusit sa depaseasca un Peugeot pe pista!

Audi a intrat in Le Mans in 1999 si chiar de la prima editie a reusit sa se claseze pe podium. Apoi, din 2000, s-a impus in fiecare an, cu doua exceptii: 2003 (cand victoria a revenit unui Bentley care, de fapt, era un Audi "deghizat") si 2009 (Peugeot).

Podiumul Le Mans 2010, la general:
1. R. Dumas – T. Bernhard – M. Rockenfeller (FRA/GER/GER – Audi R15 TDI) 397 tururi
2. B.Treluyer – M. Fassler – A. Lotterer (FRA/SUI-GER/Audi R15 TDI) la 1 tur
3. T. Kristensen – A. McNish – R. Capello (DEN/GBR/ITA – Audi R15 TDI) la 3 tururi

Castigatorii Le Mans 2010, pe categorii:
LMP1: R. Dumas – T. Bernhard – M. Rockenfeller  (Audi R15 TDI – Audi North America)
LMP2: 1. N. Laventis – D. Watts – J. Kane (HPD ARX 01 – team Strakka Racing)
GT1: G. Gardel – R. Breville – J. Canel (Saleen S7R – team Larbre Competition)
GT2: M. Lie – R. Litz – W. Henzler (Porsche 997 GT3 RSR – team Felbermayr Proton)

Printre abandonurile de marca din acest an s-au numarat si mult mediatizatul BMW Art Car realizat de Jeff Koons, precum si Nigel Mansell (prezent la start in echipaj cu cei doi fii ai sai). Veteranul britanic a fost victima unei violente iesiri in decor, chiar in debutul cursei, din fericire fara urmari grave pentru pilot.

Urmatoarea editie a cursei de la Le Mans, a 79-a, se va disputa pe 11-12 iunie 2011.

Distribuie acest articol!