Supracapacitatea de productie, o mare problema in Europa
15.07.2010
        
Distribuie acest articol!   

Agentia de rating Standard & Poor’s estimeaza ca actuala supracapacitate de productie din industria auto europeana, alaturi de concurenta puternica, determina mentinerea profitabilitatii la un nivel foarte scazut si volatil. Marcata de scaderea productiei cu 12,6% anul trecut, dupa un recul de 6,7% in 2008, industria de profil se va confrunta cu problema supracapacitatii cel putin pana in 2013.

Cei de la Standard & Poor’s confirma ceea ce a afirmat presedintele Ford Europe, la inceputul anului: supracapacitatea din Europa se cifreaza la 35%. Criza economica i-a determinat pe constructori sa-si reduca semnificativ supraproductia, insa interventia unor state, prin acordarea de ajutoare, cu scopul de a “stabiliza” piata, le-a limitat marja de manevra, iar rezultatul este scaderea mixului de vanzari si a marjei.

In schimb, constructorii au beneficiat si de scaderea monedei comune europene, ceea ce a sustinut exporturile si cresterile de pe pietele emergente (China, India, Brazilia). Dupa dificultatile de anul trecut, Standard & Poor’s anticipeaza o imbunatatire a situatiei pentru constructorii de automobile de pe continent, care vor beneficia de efectele pozitive ale planurilor de restructurare initiate in ultimii doi ani.

Distribuie acest articol!