Dacia Duster 4x2, un model riscant fara ESP
06.08.2010
        
Distribuie acest articol!   

Un test realizat recent, de ANWB (echivalentul olandez al ADAC, automobil clubul german), a scos in evidenta o anumita problema de manevrabilitate si stabilitate pentru noul SUV Dacia Duster. Mai exact, noul model a fost supus unei probe de evitare a unui obstacol in timpul rularii, asemanatoare cu celebrul test al elanului. Masina trebuie sa ruleze cu 65 km/ora si sa efectueze o manevra care simuleaza ocolirea unui obstacol, prin parcurgerea unui anumit traseu, marcat cu jaloane.

In versiunea cu tractiune integrala si dotata cu ESP (sistem de control electronic al stabilitatii), Duster a trecut fara probleme acest test. Nu acelasi lucru s-a intamplat, insa, cu versiunea 4×2 (tractiune doar pe o punte) si fara ESP. In acest al doilea caz, masina nu mai are aceeasi manevrabilitate, se ridica pe trei roti si are tendinta de a se rastura. Raspunsul Renault la constatarea celor de la ANWB este ca toate versiunile Duster vor fi dotate cu ESP incepand din martie 2011.

Testele celor de la ANWB nu au facut decat sa demonstreze utilitatea sistemelor ESP, care sporesc considerabil siguranta activa a unui automobil. De altfel, la nivel european s-a decis obligativitatea dotarii automobilelor cu ESP, in momentul fabricarii. Pe de alta parte, testul ANWB ne reaminteste de experienta nefericita cu Loganul rasturnat in testul elanului efectuat de ADAC, cu cativa ani in urma.

Foto: captura YouTube.com

Distribuie acest articol!