Un milion de kilometri, pentru testarea uleiului Mobil 1
13.08.2010
        
Distribuie acest articol!   

Cercetatorii ExxonMobil din Paulsboro, New Jersey au rulat un milion de kilometri cu un Mercedes-Benz E350, pentru a testa uleiul sintetic de motor Mobil 1. Rezultatele au fost surprinzatoare. La sfarsitul testului – dupa ce masina, expusa la factori meteorologici si modificari sezoniere de temperatura, a rulat pe un simulator auto -, mecanicii de la ExxonMobil impreuna cu inginerii de la Mercedes-Benz, au demontat motorul.

Dintii angrenajului, care se pot toci si eroda intr-atat incat sa determine saltul lantului de distributie si scoaterea din functiune a motorului, erau intr-o forma excelenta. Tachetii si ridicatoarele de cama aratau ca noi. Pe axul cu came nu se puteau observa depuneri. Ultima componenta scoasa din motor, arborele cotit, arata si el ca nou, cu atat mai mult cu cat, in mod obisnuit, zonele ridicate sau filetate ale motorului tind sa acumuleze multe sedimente.

Concluzia experimentului: dupa ce a rulat un milion de kilometri cu Mobil 1, motorul mai avea sute de mii de kilometri de viata in el. Mai jos, filmul experimentului.

Distribuie acest articol!