Un nou record mondial de viteza, stabilit de un automobil electric
26.08.2010
        
Distribuie acest articol!   

In cadrul programului Venturi Global Challenges, modelul Jamais Contente a fost construit special pentru a stabili noi recorduri mondiale de viteza. Denumirea a fost aleasa ca un omagiu pentru legendarul Jamais Contente, realizat de Camille Jenatzi, primul automobil electric care a depasit viteza de 100 km/ora.

Zilele trecute, “racheta” Venturi Jamais Contente (cunosuta in SUA si sub numele de Buckeye Bullet) si-a atins din nou obiectivul, stabilind un nou record mondial de viteza in categoria sa: medie de 495 km/ora, cu o viteza maxima de 515 km/ora. Este al doilea record stabilit de acest bolid special construit pentru astfel de performante, dupa ce in septembrie anul trecut realizase un record de 487 km/ora, folosind propulsia pe baza de hidrogen (pile de combustie).

Locul in care a fost stabilit recordul este pista naturala de sare de la Bonneville, SUA, binecunoscuta in lumea intreaga pentru recordurile stabilite aici. Masuratorile se fac dupa reguli foarte stricte. Media se ia pe distanta de 1 km, cu doua treceri, intr-un sens si, apoi, in sens invers, dupa o portiune de accelerare de 3,2 km (in total 4,2 km). Pista are o lugime totala de 11,26 km.

Masina a fost dezvoltata in cadrul unei colaborari cu Universitatea Ohio. Propulsia electrica Venturi furnizeaza in total 800 CP si este alimentata de la o baterie litiu-ion fabricata de compania americana A123 Systems. La fel ca anul trecut, recordul a fost stabilit avandu-l la volan (sau, daca vreti, la mansa) pe americanul Roger Schroer.

In fine, sa mai punctam si faptul ca au fost necesari 111 ani pentru ca un automobil cu propulsie electrica sa faca saltul de la 100 la 500 km/ora! Programul Venturi nu se va opri aici, noi tentative de record fiind prevazute pentru urmatorii doi ani. Modelul Jamais Contente va fi expus la standul Venturi, in cadrul Salonului de la Paris, de la toamna.

Distribuie acest articol!