Lamborghini Sesto Elemento - al saselea element, carbonul
30.09.2010
        
Distribuie acest articol!   

Iata, in sfarsit, conceptul anuntat in cadrul unei campanii teaser derulata in zilele premergatoare editiei din acest an a Salonului de la Paris. Se numeste Sesto Elemento (al saselea element, in limba italiana) si este un spectaculos supercar menit sa prezinte capacitatea creatoare a celor de la Lamborghini in materie de tehnologii avansate.

Motorul preluat de la Gallardo Superleggera, un V10 de 5,2 litri si 570 CP, amplasat in pozitie centrala, este capabil sa propulseze bolidul de la 0 la 100 km/ora in doar 2,5 secunde. Cu o secunda mai putin decat Superleggera! Si asta datorita greutatii masinii, care a fost redusa considerabil. De fapt, aici este cheia acestui concept, care cantareste doar 999 kg. Raportul dintre greutate si putere este uimitor: doar 1,75 kg pentru fiecare cal putere!

Sesto Elemento este cel mai mic si cel mai usor automobil creat vreodata de Lamborghini. Pentru a reusi aceasta performanta, constructorul italian a folosit pe scara larga materiale usoare, in special plastic ranforsat cu fibra de carbon (CFRP). Iata si explicatia numelui: ne aducem aminte de la orele de chimie, carbonul este al saselea in tabelul periodic al elementelor.

Materialele folosite sunt rodul tehnologiilor dezvoltate in doua centre specializate, ACRC (Advanced Composite Research Center) si ACSL (Advanced Composite Structures Laboratory). Lamborghini  a colaborat in acest sens cu nume mari din industrie si cercetare, inclusiv din aeronautica (Boeing).

Distribuie acest articol!