S-a lansat Academia Virtuala Ferrari
14.09.2010
        
Distribuie acest articol!   

Primul simulator virtual Ferrari online, Academia Virtuala Ferrari, a fost lansat in prezenta pilotilor Scuderia Ferrari, cu ocazia Grand Prix-ului Italiei. Simulatorul virtual, dezvoltat in colaborare cu Fernando Alonso, Felipe Massa si Giancarlo Fisichella, precum si cu inginerii de la Maranello, permite utilizatorilor sa experimenteze virtual toate senzatiile pe care le ai atunci cand conduci o masina de curse F10. Acesta permite fanilor din intreaga lume sa concureze intre ei pe circuitul de la Fiorano, pentru prima versiune si, ulterior, pe Mugello si Nurburgring. Academia Virtuala Ferrari este singurul simulator virtual pentru PC-uri care reproduce fidel F10, masina de curse care participa la Campionatul Mondial de Formula 1.

Provocarea Academei Virtuale a fost de a crea o versiune a simulatorului folosit pentru antrenamente de catre pilotii Scuderiei Ferrari si care sa poata fi aplicata de catre orice utilizator pe propriul computer. Au fost reproduse, pornind de la o analiza a datelor reale ale masinii, efectele aerodinamice, caracteristicile pneurilor si comportamentul ansamblului sasiu-suspensie si al motorului precum si toate elementele de transmisie. Munca depusa de  echipa de dezvoltare, compusa din 15 experti, a cumulat un total de 12.000 ore, utilizandu-se tehnologia grafica 3D si de prelucrare a datelor, aceasta fiind folosita pentru prima data pe un produs de acest tip. Echipa a fost asistata de pilotii, care au testat personal simulatorul in scopul de a optimiza performantele acestuia. Simulatorul reproduce fidel cabina de pilotaj si volanul unui F10, aratand astfel toate comenzile si functionalitatea masinii.

Prin studierea filmarilor video facute de piloti si datorita camerei care a fost montata pe casca de protectie, se redau intr-un mod realist tensiunile de pe pista si fortele G care actioneaza asupra soferului. Aceasta abordare particulara a fost reprodusa pentru a recrea solicitarile la care muschii gatului sunt supusi atunci cand se conduce o masina de Formula 1.

Modelarea dinamica a masinii a fost urmata de o comparatie a datelor telemetrice reale si virtuale ale F10 pe circuite, care au fost reproduse prin scanare cu laser, pentru a se asigura ca acestea corespund. Analiza tururilor simulate, tur dupa tur, a permis interventii directionate pentru a rafina comportamentul dinamic si pentru a obtine o experienta de conducere si raspuns la comenzi cu cel mai mare grad de realism si fidelitate. Acest lucru a fost, de asemenea, posibil si datorita fizicii motorului, care, lucrand la o frecventa de 1.000 Hz, calculeaza toate fortele care actioneaza asupra masinii in fiecare milisecunda precum si efectul lor asupra cursei.

Fiecare concurent va putea sa inregistreze online propriul lui timp si sa ia parte la un turneu international care va oferi drept premii produse Ferrari, in fiecare saptamana. La sfarsitul turneului, conform regulamentului concursului, primii 5 clasati cu cel mai rapid timp vor castiga o excursie la Maranello, inima Ferrari. Ei vor trece prin portile de la Fiorano si vor lua parte cursul de pilotaj al Academiei Ferrari sustinut de profesorii specialisti de la Departamentul de curse.

Simulatorul poate fi achizitionat online de pe site-ul ferrarivirtualacademy.com, la un pret de 14,90 euro pentru prima versiune, circuitul Fiorano, si 9,90 euro pentru urmatoarele versiuni cu circuitele de la Mugello si Nurburgring.

Distribuie acest articol!