Cinci supersportive Lotus, expuse la Paris
05.10.2010
        
Distribuie acest articol!   

Una dintre cele mai surprizatoare prezente la editia din acest an a Salonului de la Paris este cea a constructorului britanic Lotus. Nu mai putin de cinci concepte au fost prezentate cu aceasta ocazie, astfel ca "inceputul unei noi ere pentru Lotus", asa cum avea sa declare presedintele Dany Bahar, a avut parte de un moment memorabil, cu cinci vedete: Esprit, Elan, Elite, Elise si Eterne. In plus, Lotus prezinta si un studiu de vehicul urban de mici dimensiuni. Are o arhitectura cu 3 usi si 4 locuri si cantareste 1.400 kg. Lotus City Car Concept foloseste propulsia hibrida formata dintr-un motor de 1,2 litri, in 3 cilindri, de 47 CP, si un motor electric de 54 kW (73 CP). Sistemul include o baterie de 14,8 kWh si transmisia cu o singura treapta.

Dupa ce, ani la rand, s-a definit ca un constructor de automobile sport usoare, de dimensiuni compacte, Lotus mizeaza de acum pe o alta carte si vrea sa concureze de la egal la egal cu numele mari din lumea supersportivelor, precum Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche si Aston Martin. Iata, in cele ce urmeaza, armele cu care cei de la Lotus vor iesi la atac.

Lotus Elite Concept
Un grand tourer cu 4 locuri si hardtop retractabil, animat de un motor V8 de 5,0 litri si 611 CP, preluat de la Lexus IS-F. Initial, doar despre acest concept se stia ca va fi prezentat oficial la Salonul de la Paris. De altfel, am si semnalat aceasta aparitie, cu putin tim in urma, in aceasta pagina.

Lotus spera sa lanseze acest model pe piata undeva in 2014, la pretul de 180.000 de dolari.

Lotus Esprit Concept
Numele legendar, foarte indragit de fanii Lotus, va fi revitalizat, incepand din 2013.

Esprit Concept dispune de acelasi motor ca Elite, un V8 de 5,0 litri, de la Lexus IS-F.

Productia acestui coupe cu doua locuri ar urma sa inceapa in 2013, iar pretul preconizat este de 175.000 de dolari.

Lotus Elise Concept
Una dintre clasicele sportive de la Lotus imbraca haine noi si primeste un motor de 2,0 litri turbo, in 4 cilindri, de 320 CP, de origine Toyota. Transmisia este manuala in 6 trepte sau, optional, automata.

Cu un exterior seducator si un interior inspirat din curse, Elise va fi disponibil, in functie de cerere, cu pavilion hard sau soft. Pretul de plecare, de "doar" 55.000 de dolari, face din Elise unul dintre cele mai abordabile automobile sport de rasa.

Lotus Eterne
Un seducator sedan cu propulsia hibrida trecuta pe lista optionalelor.

Ar putea fi un concurent demn de luat in seama pentru coupe-urile cu 4 usi gen Porsche Panamera, Aston Martin Rapide sau Audi A7 Sportback. Beneficiaza de acelasi motor V8 de 5,0 litri ca si Esprit.

Eterne ar urma sa fie lansat in productie in 2015, iar comercializarea se va face la pretul de 190.000 dolari.

Lotus Elan Concept
Un model de dimensiuni mici, cu 2 locuri (sau, optional, cu 2+2 locuri). In gama Lotus se incadreaza intre Evora si Esprit, asemanandu-se destul de mult cu acesta din urma.

Motorul V6 de 450 CP este de origine Toyota. Fisa tehnica ar mai putea include sistemul de recuperare a energiei KERS (Kinetic Energy Recovery System) si propulsia hibrida. Pretul de pornire este de circa 119.000 dolari.

Distribuie acest articol!