Red Bull X1, un supercar imaginat de Gran Turismo
03.11.2010
        
Distribuie acest articol!   

Sony Computer Entertainment a facut publice detaliile prototipului masinii de competitii  Red  Bull  X1,  construita  cu  ajutorul celor mai avansate tehnologii reale. Prototipul X1 constituie raspunsul la visul “cum ar fi daca” intr-o lume in care design-ul masinilor de curse nu este influentat de regulamente.

Realizat  prin colaborarea dintre Polyphony Digital si team-ul Red Bull Racing, alaturi de designer-ul auto Adrian Newey, prototipul ofera o performanta ireala. Avand  in vedere performantele lui Sebastian Vettel intr-un tur de proba pe circuitul  de  la  Suzuka,  experienta  de  pilotaj  in  Gran  Turismo pe PlayStation este imbatabila.

Cu  un  design  remarcabil,  prototipul Red Bull X1 a fost supus mai multor etape  de  creatie. Punctul de plecare a fost un model cu un singur loc, cu garda  la  sol  joasa,  cupola din sticla si roti acoperite, propulsat de un motor  twin-turbo cu injectie directa. Rezultatul este remarcabil: 1.483 CP si 15.000 de rot/min, o viteza maxima de 400 km/ora si o forta centripeta de 6G.

Sub  indrumarea celebrului designer  Adrian Newey, conceptul a avansat de la stadiul de idee, la realitate virtuala, ceea ce reprezinta un pas  important.  Pentru  acest  model s-a apelat la o solutie aerodinamica folosita in Formula 1 in anii 70, pana  in  momentul  in  care  a  fost  interzisa. Tehnologia integreaza in constructia masinii  o fanta care absoarbe aerul de sub caroserie, minimizand presiunea, pentru mai multa aderenta.

Constructia  regandita  a  automobilului  demonstreaza valoarea acesteia pe circuit, unde virajele, care in mod normal sunt abordate cu viteze mici, pot fi  negociate acum  la viteze mult mai mari. Noile cifre dezvaluie o forta centripeta maxima care depaseste 8G, impingand limitele oricarui organism uman si permitand viteze ce depasesc 450 km/ora. Rezultatul final se datoreaza  combinatiei  dintre  forma aerodinamica, cupola din sticla, rotile acoperite, aderenta si  stabilitatea crescute, eleroanele  si  fantele  inferioare si laterale si difuzorul spate. Adevaratele emotii au venit odata cu testul de anduranta. Pilotul Sebastian Vettel a doborat cu 20 de secunde recordul inregistrat de circuitulu de la Suzuka.

Adrian  Newey declara: “Rezultatele sunt impresionante: prototipul X1 reprezinta esenta evolutiei, oferind  combinatia  ideala intre cele mai avansate tehnologii si designul care  sa  le  integreze. Acesta  ar  fi viitorul competitiilor, daca nu ar exista  regulamente;  dar  iata  ca  viitorul  este posibil astazi. Asa cum Sebastian  a  demonstrat, noul prototip reprezinta echilibrul perfect intre putere devastatoare si control. Astazi, gratie PlayStation si Gran Turismo, putem testa viitorul”.

Kazunori  Yamauchi, presedintele Polyphony Digital si creatorul seriei Gran Turismo, declara la randul sau: “Prototipul X1 reprezinta punctul de intalnire dintre lumea virtuala si cea reala, iar  acest  lucru ne permite sa  exploram limitele  tehnologiei  si  ale designului. Proiectul X1 a fost motivat  de curiozitate, pasiune, cele doua forte care au adus impreuna cele mai inovatoare solutii in materie de design, tehnologie si experienta in competitii”.

Gran Turismo 5 contine peste 1.000 de competitii recreate, in care participa cele  mai  puternice  automobile din campionatele NASCAR si WRC. Prototipul  Red Bull X1 este cea mai puternica masina din competitie si cea mai  rapida care pleaca de pe grila de start. Publicul larg va avea oportunitatea de a pilota prototipul Red Bull X1 in Gran Turismo 5, incepand cu finalul acestui an, cand jocul va fi disponibil in magazine.

Distribuie acest articol!