In 2011, Mercedes va sarbatori 125 de ani de la aparitia automobilului
17.12.2010
        
Distribuie acest articol!   

Anul viitor se vor implini 125 de la aparitia automobilului. In 1886, Carl Benz inregistra, la Biroul de Patente de la Berlin, ceea ce astazi este considerat a fi primul automobil din lume. Momentul aniversar este programat pe 29 ianuarie, la Mercedes-Benz World, in Stuttgart. Printre invitatii de marca se va afla si cancelarul german, Angela Merkel.

De altfel, intregul an 2011 se va derula, pentru constructorul german, sub genericul "125! years of innovation". Din mai si pana in septembrie, Mercedes-Benz World va gazdui expozitia ART 125!, iar pe 10 august, pe proaspat renovatul stadion Mercedes-Benz Arena, Germania va primi replica Braziliei, intr-un meci amical de fotbal. Tot in vara anului viitor este programata si cea mai mare intalnire a cluburilor Mercedes-Benz din toate timpurile.

Ca sa intelegem mai bine semnificatia zilei de 29 ianuarie, va propunem o intoarcere in timp, cu 125 ani in urma. In aceasta zi a anului 1886, Karl Benz depunea o cerere pentru patentarea unui vehicul motorizat. Cu patentul german nr. 37435a, acordat in noiembrie 1886, masina lui era inregistrata oficial drept un vehicul pe 3 roti si, implicit, a primit recunoasterea mondiala ca fiind primul automobil. Tehnologia individualizata a fost cea care a asigurat acest statut pentru Benz Patent Motorwagen.

Spre deosebire de alti inventatori, Benz nu a instalat doar un motor cu combustie interna pe sasiul existent, astfel asigurandu-i o miscare autonoma, ci a extins designul la intreaga masina. A fost evident pentru el ca un vehicul cu un motor cu combustie interna este supus unor principii ingineresti diferite de cele aplicate in cazul unei trasuri trase de cai. Benz a creat o tehnologie noua, folosind metode ingineresti clasice: un motor cu un singur cilindru, plasat orizontal, aprindere electrica, carburator, radiator, directie si sasiu tubular. Acestea erau caracteristicile primului automobil. Designul original l-a ajutat sa obtina patentul. Masina este astfel un original absolut: toate automobilele produse incepand cu acea data sunt realizate in traditia primului Benz Patent Motorwagen. Pana in 1888 au fost produse trei exemplare Benz Patent Motorwagen.

Distribuie acest articol!