Joint venture in domeniul tehnologiilor hibrid
09.02.2011
        
Distribuie acest articol!   

BMW Group si PSA Peugeot Citroen au decis sa inceapa o noua faza a colaborarii prin semnarea unui acord de creare a unui joint venture, cu parti egale pentru cele doua companii, care se va numi BMW Peugeot Citroen Electrification. Acordul a fost semnat la 1 februarie de Norbert Reithofer, presedinte al Consiliului Director BMW AG, si de Philippe Varin, presedinte al Consiliului Director PSA Peugeot Citroen. In octombrie 2010 cele doua companii au semnat un memorandum de principiu care avea rolul de a extinde cooperarea existenta si in domeniul sistemelor hibrid.

BMW Peugeot Citroen Electrification va pune accent asupra dezvoltarii si producerii de componente hibrid, inclusiv seturi de baterii, masini electrice, generatoare, dar si asupra dezvoltarii pachetelor software pentru sisteme hibrid. Cercetarea si dezvoltarea in comun, productia si achizitia de componente vor produce reduceri semnificative pentru ambele companii.

Aceasta initiativa comuna are ca obiectiv dezvoltarea de componente standard hibrid pentru electrificarea gamei de automobile a fiecarui constructor. Se urmareste crearea unei platforme europene deschise pentru aceste tehnologii care va ajuta industria europeana sa se structureze mai bine in domeniul hibridizarii. In aceast scop, parteneriatul va integra furnizorii prin externalizarea activitatii de dezvoltare, dar va permite si vanzarea componentelor hibrid catre diferite companii, in afara actionarilor sai.

Intrucat urmeaza a fi aprobat de autoritatile competente privind concurenta, acest joint venture este asteptat sa-si demareze operatiunile in cel de-al doilea trimestru din 2011. Noile componente hibrid vor echipa automobilele celor doi parteneri cu incepere din 2014.

Conducerea acestui joint venture, precum si forta de munca vor proveni din randul angajatilor celor doua companii. De asemenea, urmeaza sa fie angajat personal si din afara celor doua grupuri. Principalele pozitii de management vor fi repartizate in mod egal intre cele doua companii. Wolfgang Güllich, in prezent responsabil pentru strategiile de achizitii ale BMW Group, va fi numit director executiv (CEO) al BMW Peugeot Citroen Electrification, iar Jean Leflour, actualmente director pentru satisfactia clientilor si planificarea calitatii la PSA Peugeot Citroen, va prelua postul de director general.

BMW Group si PSA Peugeot Citroen coopereaza de mai multi ani in domeniul motoarelor, producand impreuna peste 1,8 milioane de unitati in intervalul cuprins intre 2006 si 2010. In februarie 2010 cele doua companii au semnat un acord pentru dezvoltarea unei noi generatii de motor dezvoltat in comun – un model pe benzina, cu patru cilindri -, care va respecta normele Euro 6. In prezent acest motor comun se afla in echiparea a numeroase modele ale marcilor MINI, Peugeot si Citroen.

Distribuie acest articol!