Industria auto japoneza, serios afectata
12.03.2011
        
Distribuie acest articol!   

Puternicul cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe Richter, produs vineri, 11 martie, precum si valul tsunami care i-a urmat, au afectat serios si o serie de facilitati de productie ale industriei auto japoneze. Toyota, Nissan si Honda au inchis cateva fabrici si au evacuat muncitorii, in zonele calamitate din nordul Japoniei.

Toyota pare sa fie cel mai afectat constructor de automobile, pentru ca are cea mai importanta prezenta in regiune. Oprirea activitatii in anumite fabrici ar putea afecta productia unor modele precum Yaris sedan Scion xB si xD. Toyota a oprit activitatea la doua uzine de asamblare si doua fabrici de piese de schimb. De asemenea, Nissan a oprit  lucrul la cinci fabrici.

Un alt producator afectat de cel mai mare cutremur consemnat in Japonia, in ultimii 140 de ani, este Honda. Activitatea a fost oprita la uzinele de la Suzuka si Sayama, insa la prima dintre acestea munca a fost reluata la scurt timp dupa dezastru. Este afectata productia modelelor Jazz, Accord si CR-V. Honda a anuntat, de asemenea, un mort si 30 de raniti la centrul de cercetare de la Tochigi, la nord de Tokyo, in urma prabusirii unui zid.

Au fost afectate, de asemenea, numeroase automobile care erau proaspat fabricate si care asteptau in parcuri imense, sa fie expediate catre distribuitori. Televiziunile de stiri au transmis imagini cu astfel de masini luate de tsunami, cum se poate vedea si in cel de-al doilea reportaj TV de mai jos, filmat deasupra orasului Hitachinaka, din prefectura Ibaraki.

Informatiile de la fata locului indifca faptul ca cele mai afectate uzine sunt cele din nordul tarii, inclusiv cea de la Sendai, deschisa de Toyota in urma cu doar cateva zile. Pe de alta parte, este greu de estimat in acest moment cat de grav este afectata activitatea in industria auto nipona sau cat de mult va dura perioada de inactivitate din fabrici.

Foto: captura YouTube.com

Distribuie acest articol!