Germania, cu limita de viteza pe autostrazi?
11.04.2011
        
Distribuie acest articol!   

Victoria coalitiei formate din verzi si partidul socialist, la alegerile locale din 27 martie, ar putea avea efecte oarecum neasteptate pentru landul german Baden-Wurttemberg. Este vorba de o lege pe care aceasta coalitie si-a propus sa o adopte si care prevede limitarea vitezei pe autostrazile din acest land, la 120 km/ora.

Se stie, Germania este singurul stat din lume in care exista inca autostrazi pe care nu este impusa limita de viteza. Pe de alta parte, landul Baden-Wurttemberg, al treilea ca marime din Republica Federala Germania, emite 30% din totalul de CO2 din aceasta tara. Iata, deci, motivul pentru care este promovata legea: limitarea emisiilor poluante. Limita de viteza avansata de verzi ar urma sa fie de 120 km/ora, in conditiile in care pe 45% din totalul de 12.000 km de autostrazi nu exista limita, ci doar o recomandare de limitare a vitezei la 130 km/ora.

Lucrurile nu sunt insa atat de simple pe cat par la prima vedere. La Stuttgart, capitala landului Baden-Wurttemberg, isi au sediul doi dintre colosii industriei auto germane, Mercedes si Porsche. Pentru acestia, ca de altfel pentru intreaga industrie germana de profil, impunerea limitei de viteza ar avea consecinte nefaste. In timp ce conducerea Porsche s-a abtinut deocamdata de la comentarii, cei de la Daimler au avertizat deja ca noua lege ii va lasa fara un argument important in fata clientilor.

Distribuie acest articol!