Sageata inaripata Skoda, la 85 de ani
15.05.2011
        
Distribuie acest articol!   

In urma cu exact 85 de ani, a iesit de pe banda primul automobil Skoda reprezentand sageata inaripata. Limuzina de lux Skoda Hispano Suiza este cea dintai masina care a purtat vreodata sigla inconfundabila a producatorului ceh. Primul exemplar a fost predat in data de 10 mai 1926 presedintelui de stat cehoslovac Tomas Garrigue Masaryk. Pana in anul 1929 au fost produse in total doar 100 de exemplare ale limuzinei de lux.

Inca din anul 1924, adica inaintea fuziunii cu uzina de automobile Laurin & Klement, concernul industrial din Pilsen achizitionase licenta pentru producerea limuzinelor de lux, de la compania, initial spaniola, Hispano-Suiza. Astfel se explica numele adaugat denumirii masinilor. In primavara anului 1925 a fost demarata productia masinii, iar in anul 1926 a fost finalizat primul exemplar. Designul poarta semnatura constructorilor de caroserie Brozik, Jech si mai tarziu si Laurin & Klement, care la vremea respectiva erau lideri de piata.

Productia era inca foarte departe fata de productia de serie din prezent. Fiecare Skoda Hispano Suiza 25/100 CP in parte era produs individual, la cererea clientului. Astfel, fiecare exemplar este unic. In functie de dotari, fiecare masina cantarea pana la 2.700 kg. Modelul atingea o viteza maxima de 140 km/ora.

Printre clienti si proprietari se numarau si premierul Antonin Svehla, precum si importanti industriasi si nobili din Cehoslovacia si din strainatate. Nivelul pretului modelului Skoda Hispano Suiza corespundea echiparii de lux. Pretul de pornire incepea la 190.000 de coroane si reprezenta un multiplu al preturilor altor masini de pe piata. In functie de echipare, pretul crestea pana la un sfert de milion de coroane. Pentru primul exemplar, institutia prezidentiala a platit chiar 280.000 de coroane. Ca termen de comparatie, micul Skoda 422 costa 38.000 de coroane, iar limuzina de mari dimensiuni Skoda 860 avea pretul de circa 120.000 de coroane. Iata textul care insotea masina: „Skoda Hispano Suiza este o masina de lux pe care un inginer genial si-a pus amprenta pana la cel mai mic detaliu si care a fost produsa cu cea mai mare atentie si cu materiale de cea mai buna calitate”.

Distribuie acest articol!