VW prezinta automobilul care se conduce singur
26.06.2011
        
Distribuie acest articol!   

Se numeste TAP (Temporary Auto Assist) si poate fi considerat prototipul viitorului pilot automat pentru automobile. Asa cum ii spune si numele, acest sistem asista persoana de la volan, la sofat.

O serie de manevre au fost automatizate, astfel ca sistemul este capabil sa pastreze o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata, sa asigure o anumita viteza de deplasare, sa reduca viteza in viraje, sa ghideze automobilul in functie de marcajele de pe carosabil, ba chiar sa franeze si sa demareze in traficul urban. Toate acestea au fost automatizate pentru viteze de deplasare de pana la 130 km/ora. Insa cel de la volan nu-si poate permite sa stea degajat, fara sa ramana atent la drum. Soferul trebuie sa ramana  in continuare concentrat, gata sa intervina in caz de situatie limita!

TAP constituie o etapa importanta in programul de automatizare totala a pilotajului auto. O spune chiar responsabilul cu cercetarea de la Volkswagen, Jurgen Leohold. De altfel, strategia gigantului german, pe termen lung, este de a ajunge la zero accidente rutiere provocate de erori umane, folosind astfel de sisteme.

Distribuie acest articol!