Guvernul a aprobat reducerea taxei de poluare
31.08.2011
        
Distribuie acest articol!   

Conform declaratiilor de presa sustinute de ministrul Mediului, Laszlo Borbely cu privire la taxa auto, guvernul a aprobat, astazi, proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Proiectul prevede reducerea taxei de poluare cu pana la 25%. Astfel, proiectul de lege prevede ca, in cazul in care taxa de poluare platita dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata depune o cerere prin care sa solicite restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. „Cei care dupa 1 iulie 2008 de cand a intrat prima lege in vigoare au platit mai mult, vor primi inapoi banii care au fost platiti suplimentar”, a explicat ministrul Laszlo Borbely.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Totodata, ministrul a mentionat faptul ca, prin aceste modificari se are in vedere si eliminarea sau reducerea numarului de procese aflate pe rolul instantelor. „Pentru a putea sa dam un raspuns clar Curtii Europene de Justitie, care a spus ca a fost o discriminare indirecta, adica o perioada s-au platit taxe numai pentru o categorie de masini, nu pentru toate masinile, am introdus aceasta obligatie, ca de la data intrarii in vigoare a acestei legi, pentru masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare, cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare”, a precizat ministrul.

Proiectul de lege aprobat astazi va fi trimis Parlamentului in procedura de urgenta, potrivit legii.

Distribuie acest articol!