Un miliard de vehicule circula pe pamant!
30.08.2011
        
Distribuie acest articol!   

Pe Terra sunt sapte miliarde de oameni si un un miliard de autovehicule – doua cifre record care, in opinia multora, nu prevestesc nimic bun pentru viitorul planetei. Bariera simbolica a miliardului de autovehicule a fost depasita anul acesta, conform statisticilor anuntate de publicatia economica Wardsauto. Cifra contabilizeaza atat vehiculele usoare, cat si camioanele medii si grele si vehiculele de transport persoane, inmatriculate peste tot in lume.

In urma cu doi ani, statistica aceasta numara “doar” 980 milioane de vehicule, iar ceea ce ii ingrijoreaza deja pe oamenii de stiinta este cresterea exponentiala a vehiculelor noi care se adauga parcului auto mondial existent: in prezent circa 95.000 de unitati zilnic!

Bineinteles, China are un rol major in aceasta explozie a pietei auto mondiale, cu o crestere de 27,5% anul trecut, pana la 16,8 milioane de vehicule inmatriculate intr-un an. In total, 78 de milioane de vehicule circula in prezent pe teritoriul Chinei. Imediat dupa China, urmeaza Japonia in clasamentul pe volume din Asia, cu 74 milioane. Si totusi, cele doua tari asiatice sunt departe de Statele Unite, care numara nu mai putin de 240 milioane de autovehicule!

China va juca in continuare un rol major, avand in vedere ca in prezent doar un chinez din 17 poseda un automobil, foarte departe de proportia din SUA, de un vehicul la 1,3 cetateni americani. Iar daca in China s-ar ajunge la aceasta proportie, ar insemna ca in lume sa circule doua miliarde de autovehicule!

Distribuie acest articol!