Fondatorul BMW - victima sau partizan al nazismului?
05.10.2011
        
Distribuie acest articol!   

Recent au fost date publicitatii rezultatele unor investigatii privind trecutul nazist al mai multor oameni de afaceri germani. Printre numele vizate s-a regasit si familia Quandt, actionar istoric al companiei BMW.

Studiul realizat de istoricul german Joachim Scholtyseck acuza doua nume grele din industria germana: Hugo Boss si Gunther Quandt. Scholtyseck sustine ca fondatorul dinastiei Quandt nu a fost victima a regimului nazist ci, dimpotriva, un partizan al acestuia.

La finele razboiului, familia Quandt si-a facut mea culpa, explicand ca a fost fortata sa colaboreze cu regimul nazist si sa participe la efortul german de razboi. Joachim Scholtyseck contrazice aceasta versiune si sustine ca Quandt era un apropiat al regimului.

Gunther Quandt ar fi folosit circa 50.000 de muncitori fortati sa lucreze in fabricile sale si ar fi beneficiat de bunuri apartinand antrepenorilor evrei spoliati. Acuzele nu il ocolesc nici pe fiul sau, Herbert Quandt, care a mostenit paticipatia familiei in compania BMW, la finele anilor 50.

Distribuie acest articol!