Marchiza, vanduta cu 4,6 milioane de dolari
10.10.2011
        
Distribuie acest articol!   

Aceasta ciudata masinarie, denumita De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos, a fost fabricata in 1884, in Franta. Foloseste forta aburului pentru a se deplasa si este cel mai vechi automobil functional din lume.

Supranumita Marchiza, masina era estimata la 2,5 milioane de dolari, valoare care urma sa fie confirmata zilele trecute, la o licitatie organizata in SUA. Asteptarile proprietarului au fost insa cu mult depasite, pentru ca suma la care automobilul a fost adjudecat este aproape dubla: 4,62 milioane de dolari!

De Dion Bouton et Trepardoux Dos-a-Dos dispune de un cazan de 151 litri de apa si poate parcurge pana la 32 km cu o viteza maxima de 61 km/ora, un record spectaculos pentru finalul secolului al XIX-lea. Marchiza a fost de doua ori premiata la celebrul Concurs de eleganta de la Pebble Beach, distinctiile fiind acordate la interval de exact un secol.

Vechi de 127 de ani, acest automobil face parte dintr-o serie de tricicluri De Dion din care se stie ca mai exista doar 6, din cele 20 construite. In 1987 a ajuns in proprietatea lui Tim Moore, un entuziast al automobilelor vechi, care a participat cu acest exemplar la mai multe competitii rezervate automobilelor oldtimer.

Distribuie acest articol!