VIDEO: Impact frontal la 192 km/ora
24.10.2011
        
Distribuie acest articol!   

Cand se discuta despre securitatea oferita de automobile, ne-am obisnuit sa folosim drept referinta testele efectuate de EuroNCAP. Automobilele primesc calificativele (stelele) in urma binecunoscutelor crash teste, care se desfasoara in anumite conditii. Impactul frontal, de pilda, se realizeaza la o viteza de 50 km/ora – maximul prevazut prin lege in localitati, insa totusi cu mult sub viteza de rulare pe sosele sau autostrazi.

In ultimii ani am avut ocazia sa vedem diverse experimente care si-au propus sa studieze efectele unui accident petrecut la viteze ridicate. Recent, cei de la emisiunea TV Fifth Gear au realizat si ei un astfel de test. Un Ford Focus a fost supus unei coliziuni cu un perete rigid, la viteza de 192 km/ora. Fiind vorba de un impact devastator, viteza foarte mare nu a permis analize concludente in privinta manechinelor. Prin urmare, la acest test nu s-au folosit manechinele clasice de la cash teste.

Testul, prezentat in filmul de mai jos, este de-a dreptul socant: masina a decelerat de la 192 la 0 km/ora in doar 68 de milisecunde. Forta suportata de manechine a fost de aproape 400 G! Practic, doar extremitatea din spate a automobilului nu a fost afectata de impact. In rest, automobilul a fost compactat intr-un mod pe care nu ni l-am fi putut imagina inainte de vizionarea filmului de mai jos!…

Si un ultim detaliu, extrem de important: daca viteza vi se pare cumva exagerata, trebuie sa stiti ca ea reprezinta echivalentul unui impact frontal dintre doua automobile care ruleaza, fiecare, cu peste 90 km/ora! Si acum vi se pare exagerat?!

Foto: captura YouTube.com

Distribuie acest articol!