Noua taxa auto, adoptata in Parlament
16.12.2011
        
Distribuie acest articol!   

Taxa de poluare auto a fost adoptata joi, 15 decembrie 2011, de Camera Deputatilor, forul decizional, astfel ca, odata promulgata, legea va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Cei afectati de aceasta noua lege sunt romanii care si-au cumparat masina inainte de 2007 – indiferent daca au cumparat-o din tara sau strainatate, ei vor fi obligati sa plateasca aceasta taxa cu ocazia primei vanzari.

Pe de alta parte, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25% fata de variantele anterioare. Cei care au platit-o dupa vechea formula de calcul, pot cere rambursarea diferentei.

Legea are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. Cum spuneam, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege. 

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule.

Distribuie acest articol!