Verstappen: Masina lui Schumi din 1994 era ilegala
02.01.2012
        
Distribuie acest articol!   

Jos Verstappen era coechipierul lui Michael Schumacher in 1994, un an extrem de controversat in istoria Formulei 1. A fost anul in care germanul a castigat primul sau titlu suprem in F1, anul mortii lui Senna, si anul in care team-ul Benetton a fost suspectat (si sanctionat) de mai multe nereguli tehnice.

Intr-un interviu acordat recent, unei publicatii sportive din tara sa, pilotul olandez sustine ca monopostul cu care Michael Schumacher devenea campion mondial in acel an era ilegal. „Unii vor spune ca incerc sa ma scuz, insa stiu ca masinile erau diferite, desi mereu am crezul ca asa ceva este imposibil. Franam cat mai tarziu posibil si intram in viraje cat mai tare posibil, pentru a ma apropia de datele lui, dar in zadar. Cum era posibil ca el sa o faca?”, spune Verstappen.

Jos Verstappen sugereaza astfel ca masina lui Schumacher din 1994 dispunea de un sistem de control al tractiunii, interzis prin regulament. El mai lasa sa se inteleaga ca neregulile de la exemplarul monopostului B194 pilotat de Schumi i-ar fi fost confirmate de boss-ul echipei, Flavio Briatore, intr-o discutie particulara, purtata ulterior.

Verstappen ne indeamna sa urmarim evolutiile de acum ale lui Schumacher, de cand acesta piloteaza pentru Mercedes: „Ca toata lumea, si el depinde de masina pe care o piloteaza. Pentru multi, el este Dumnezeu… Totusi, este doar un supranume”.

Mai trebuie spus ca regretatul Ayrton Senna a acuzat si el team-ul Benetton ca ar fi folosit la momentul respectiv un sistem antipatinaj interzis. Anchetele efectuate au descoperit nereguli in software, insa Benetton s-a aparat spunand ca era un detaliu ramas din sezonul precedent, cand sistemul fusese autorizat prin regulament, dar fara a mai fi activ. Cei de la Benetton au mai fost suspectati si de faptul ca ar fi modificat pompele de realimentare in acel an. Toate aceste scandaluri au fost legate si de Flavio Briatore, seful echipei, un nume asociat deseori cu astfel de controverse, legate de nerespectarea regulamentelor.

Distribuie acest articol!