O idee de incarcare electrica in mers
21.02.2012
        
Distribuie acest articol!   

O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford a conceptul un sistem care ar putea fi implementat pe autostrazi, cu scopul de a asigura incarcarea din mers a automobilelor electrice. Scopul acestor cercetari, pe termen lung, este de a dezvolta solutii eficiente de incarcare fara fir a automobilelor electrice, in timp ce acestea ruleaza pe sosele si autostrazi.

Daca in orase problema autonomiei nu se pune atat de acut, lucurile se schimba dramatic in cazul unor deplasari pe distante lungi. Automobilele electrice au nevoie de numeroase puncte de incarcare, iar timpul alocat acestei operatiuni este un alt dezavantaj. Iata de ce solutia s-ar putea afla… sub sosea!

Ideea e simpla si i-a mai preocupat pe cercetatori: sub asfalt pot fi amplasate bobine care creeaza un camp magnetic, ce permite incarcarea automobilelor in timp ce acestea se deplaseaza pe deasupra. Problema ce nu a putut fi depasita pana acum era legata de eficacitatea acestui sistem. Cei de la Stanford sustin, insa, ca au obtinut o eficacitate de pana la 97%!

Cercetarile facute in ultimul timp in domeniul incarcarii statice fara fir i-a ajutat, fara indoiala, pe tinerii de la Universitatea Stanford, in dezvoltarea proiectului. Ei sustin ca bobinele amplasate sub asfalt pot transmite 10 kW pana la 2 metri distanta, suficient pentru a reincarca bateriile automobilelor care se deplaseaza deasupra. Acum, ei sunt preocupati cu depunerea brevetului de inventie pentru aceasta tehnologie, dar si sa se asigure ca cele 3 procente pierdute la eficacitate nu se regasesc in radiatii cu potential periculos pentru oameni!

Foto: captura YouTube.com

Distribuie acest articol!