Skoda Snowman, al doilea SUV?
16.03.2012
        
Distribuie acest articol!   

Constructorul ceh Skoda lucreaza pentru dezvoltarea unui nou SUV, dar si la versiunea revizuita a actualului crossover Yeti. Dezvoltat pe platforma de la VW Tiguan, insa ceva mai mare decat Yeti, noul SUV ar urma sa se numeasca Snowman sau Grand Yeti si isi va face debutul in 2014.

Daca informatiile celor de la Car sunt corecte, noul 4×4 de la Skoda va avea trei versiuni constructive – cu ampatament normal si marit, precum si o versiune coupe cu 4 usi. Revista britanica mai precizeaza ca platforma tehnica va fi MQB-A, cea pe care se va baza si viitoarea generatie Octavia.

Noul crossover va fi desenat de echipa condusa de Josef Kaban. Designerii cehi mai au in agenda, dupa versiunea facelift pentru Yeti, a doua generatie a acestui SUV, programata sa apara in 2016. Din punct de vedere mecanic, Yeti II se va baza pe platforma MQB-AO, in curs de dezvoltare pentru a sasea generatie VW Polo. Noua platforma modulara este mai usoara, mai eficienta si, dincolo de toate, mai ieftina cu 20%. Nu sunt asteptate noutati radicale, ci mai degraba o aducere la zi a modelului, din punct de vedere tehnic si estetic.

Daca in privinta SUV-urilor, Skoda se pregateste sa-si diversifice oferta, nu acelasi lucru se poate spune despre categoria MPV. Desi la un moment dat se vorbea despre un al doilea monovolum, mai mare decat Roomster, bazat pe Sharan III, acest proiect se pare ca a cazut. Roomster va merge mai departe, insa viitoarea generatie va fi cu un design conventional, semn ca experimentele de la prima generatie n-au avut rezultatele scontate. Asa ca cea de-a doua generatie Roomster va fi mai apropiata de viitorul VW Touran.

In fine, revista Car mai scrie si despre dorinta celor de la Skoda de a avea propria utilitara, o mai veche “durere” a cehilor. Sunt luate in calcul versiuni derivate din Caddy XL sau T6, insa ramane de vazut daca vor primi unda verde pentru astfel de modele, tinand cont de permanentul risc de canibalizare din interiorul Grupului VW.

Distribuie acest articol!