Inovatie acustica Audi: e-sunetul
17.04.2012
        
Distribuie acest articol!   

Viitoarele automobile electrice vor fi propulsate de motoare silentioase, ceea ce reprezinta un mare risc pentru pietoni, care nu le aud, mai ales la viteze mici, in traficul urban. Constructorii cauta solutii pentru aceasta problema, iar cea mai la indemana este crearea de sunete artificiale.

Cei de la Audi dezvolta, pentru modelele e-tron, sintetizatoare de sunete. Aceste e-sunete trebuie sa fie cat mai apropiate de cele clasice, produse de motoarele conventionale. La Audi se vorbeste deja despre e-sound ca despre o inovatie acustica care se bazeaza pe principiul conform caruia sunetul unui automobil este emotional, nu intelectual.

Sunetul automobilului joaca un rol crucial in experienta pilotajului si, in acelasi timp, transmite semnale celor din jur. De pilda, tonurile joase sugereaza putere, iar cele medii indica sportivitate si agilitate. Cei de la Audi trebuie sa sintetizeze aceste sunete, tinand cont de diferiti parametri (viteza, nivel de incarcare samd). Asadar, automobilele din viitoarea generatie Audi e-tron vor emite e-sunete, sintetizate dar cat se poate de sugestive!

Distribuie acest articol!