F1, Spania: Surpriza Pastor Maldonado
13.05.2012
        
Distribuie acest articol!   

Lewis Hamilton a obtinut pe Circuit de Catalunya cel de-al treilea pole position din acest sezon. Surpriza a fost Pastor Maldonado, care a terminat calificarile cu cel de-al doilea timp. Pentru pilotul din Venezuela acesta aa fost cel mai bun rezultat din calificari, iar pentru echipa Wiliams era cea mai buna performanta dupa cea din Marele Premiu al Braziliei, in 2010.

Marea surpriza a zilei de sambata a venit dupa sesiunea de calificari, cand Hamilton a fost penalizat deoarece s-a oprit pe circuit, fara sa mai termine turul urmator, din cauza cantitatii reduse de benzina. Ori, regulamentul prevede ca echipele sa puna la dispozitia oficialilor cate un litru din benzina folosita in calificari. Cantitatea in cazul lui Hamilton a fost insuficienta – echipa i-a cerut chiar sa opreasca masina pe circuit, din cauza combustibilului. Prin urmare, Hamilton a fot retrogradat pe ultima pozitie a grilei de start, Maldonado a urcat in pole, iar Alonso (Ferrari) a progresat si el pe prima linie a grilei de start.

Parea sa fie un simplu foc de paie, pentru ca Alonso a preluat conducerea in cursa, inca din primul viraj. N-a fost tocmai asa, pe pozitia de lider succedandu-se mai apoi, in functie de strategia intrarilor la boxe, pilotii din tripleta Maldonado – Alonso – Raikkonen. Cu toate eforturile lui Alonso, care a declansat o cursa de urmarire pe final, Madonado a reusit o evolutie perfecta. A obtinut astfel primul sau succes in Marele Circ si a readus team-ul lui Frank Williams pe prima treapta a podiumului, acolo unde nu mai fusese de multa vreme! Aceasta este prima victorie pentru echipa Williams dupa cea din 2004, in Marele Premiu al Braziliei. In fine, Maldonado este al cincilea castigator in primele cinci etape ale sezonului 2012.

Urmatoarea cursa va avea loc pe 27 mai, la Monte Carlo. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi, in Spania, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Spania 2012:
 1. Pastor Maldonado (Williams-Renault)
 2. Fernando Alonso (Ferrari)
 3. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)
 4. Romain Grosjean (Lotus-Renault)
 5. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari)
 6. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 7. Nico Rosberg (Mercedes)
 8. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)
 9. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
10. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)

Clasament piloti:
1. Sebastian Vettel 61 p.
2. Fernando Alonso 61 p.
3. Lewis Hamilton 53 p.
4. Kimi Raikkonen 49 p.
5. Mark Webber 48 p.

Clasament constructori:
1. Red Bull Racing-Renault 109 p.
2. McLaren-Mercedes 98 p.
3. Lotus-Renault 84 p.
4. Ferrari 63 p.
5. Mercedes 43 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!