Un FIAT legendar, la Mille Miglia 2012
18.05.2012
        
Distribuie acest articol!   

In aceasta perioada se desfasoara o noua editie a uneia dintre cele mai frumoase competitii automobilistice, Mille Miglia. Editia 2012 continua traditia masinilor clasice, iar FIAT se aliniaza la start cu presedintele John Elkann pe post de pilot si un model FIAT cu o istorie pe masura: 8V.

In 1927, in ajunul Craciunului, patru prieteni au decis sa relanseze competitiile automobilistice in Italia, printr-o cursa ce urma sa treaca, in premiera, direct prin oras, atragand astfel publicul si captandu-i atentia timp de doua zile. Cursa s-a numit Mille Miglia, este simbolul unei lumi care acum pare foarte departe, dar face inca istorie tocmai pentru ca in centrul ei sta pasiunea pura pentru automobile: competitorii nu numai ca isi reparau singuri masinile in plina strada, dar isi si pictau manual numerele de concurs. Au avut astfel loc 25 de editii, pe distanta de 1.600 km, pe ruta Brescia – Roma si retur.

FIAT a luat startul in fiecare cursa, participand cu modele dintre cele mai diverse, de la masini sport la citadine si chiar un Campagnola 8V. In 1948, FIAT 1100 S si-a asumat prima pozitie a clasamentului. Dupa o perioada de pauza, in anul 1977, Mille Miglia a fost reluata cu conditia ca masinile inscrise in competitie sa apartina modelelor ce luasera parte la cel putin una dintre cele 25 de curse anterioare. De atunci, in fiecare an, propietarii de masini clasice (denumite generic si vintage cars) se aliniaza cu eleganta la start. Anul acesta au intrat in competitie 384 de automobile, pentru trei zile de competitie prin una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei.

FIAT participa cu modelul 8V, cu o  caroserie din fibra de sticla. Modelul este propietatea Centrului Istoric FIAT si a costat 2.850.000 de lire la momentul lansarii sale, in 1952, sub bagheta celebrului designer Dante Giacosa.  Sasiul, portierele si scaunele reprezinta un tot unitar, fiind asamblate intr-o singura bucata. A castigat cinci competitii sportive in anul lansarii si a fost produs in  114 unitati. Anul acesta este pilotat de John Elkann, presedintele FIAT si unul dintre mostenitorii marcii italiene, alaturi de sotia sa, Lavinia Borromeo,  pe post de copilot.

Distribuie acest articol!