Audi foloseste oglinda retrovizoare digitala
05.06.2012
        
Distribuie acest articol!   

De nenumarate ori am avut ocazia sa vedem cum clasicele oglinzi retrovizoare ale prototipurilor expuse la diverse saloane auto, au fost inlocuite cu aparatura video – camere la exterior si display-uri la interior. Producatorii impresionau astfel asistenta prin tehnolgia imbarcata la bordul respectivelor automobile ale viitorului.

Desi folosit de ani buni pe scara larga la tot felul de concepte, “trucul” nu si-a gasit locul in utilizarea de zi cu zi! Iata insa ca cei de la Audi sunt cei care fac acum pasul de la viziune la realitate. Ce-i drept, deocamdata doar la un model de curse!

Prototipul R18 cu care Audi va participa la editia de anul acesta a cursei de 24 de ore de la Le Mans va avea o camera video la spate, conectata la un ecran AMOLED instalat in cockpit. Acest retrovizor digital a fost integrat in monopostul de anduranta pentru simplul motiv ca pozitia pilotului in masina si arhitectura caroseriei limiteaza foarte mult vizibilitatea in exterior. Practic, masina nici macar nu are vreun geam  in partea din spate.

Noul sistem are o serie de avantaje: nu exista vibratiile tipice oglinzilor retrovizoare exterioare, rezolutia este foarte buna si nu exista probleme de vizibilitate pe timp de ploaie. Cei de la Audi s-au aratat de-a dreptul impresionati de calitatile noului sistem, care a oferit imagini fluide si in timp real, chiar si atunci cand masina a rulat cu 330 km/ora. O performanta tehnica remarcabila, avand in vedere ca la acea viteza, masina parcurge 92 de metri intr-o singura secunda!

Distribuie acest articol!