Criza ameninta 500.000 de locuri de munca
05.08.2012
        
Distribuie acest articol!   

Criza care se extinde in industria auto europeana ameninta tot mai multe locuri de munca. Ultimele previziuni arata ca nu mai putin de 500.000 de locuri de munca risca sa fie desfiintate in viitorul apropiat.

Analistii  anticipeaza o scadere cu 7% a vanzarilor auto la nivel european in 2012, pana la 12,2 milioane de unitati. Scaderile semnificative asteptate in dreptul unor grupuri sau marci precum PSA Peugeot Citroen, FIAT, Opel, Renault sau Ford vor avea, cu siguranta, un puternic impact negativ asupra fortei de munca. Va fi afectata in mod special forta de munca angajata temporar, daca rata de utilizare a capacitatilor de productie va fi mai mica de 70%.

Analistii au remarcat si evolutia descendenta a celebrului indice bursier Stoxx 600, care reuneste 13 dintre cei mai mari actori ai industriei auto (productie de automobile si piese de schimb). In ultimele 12 luni, acesta a scazut cu 14%. Indicele grupului PSA Peugeot Citroen a intregistrat o scadere dramatica: 72%!

Iar daca planul PSA de suprimare a 8.000 de posturi va fi materializat (initial s-a vorbit chiar de 14.000 de locuri de munca!), cu siguranta ca vor exista numeroase disponibilizari si la furnizori! De altfel, asociatia europeana a furnizorilor de piese de schimb (CLEPA) estimeaza ca un loc de munca suprimat la un constructor provoaca si disparitia altor 5 locuri de munca de la furnizori.

Distribuie acest articol!