Toyota va lansa modele pe hidrogen, din 2015
16.08.2012
        
Distribuie acest articol!   

Precursor al automobilului hibrid, Toyota se pregateste sa faca urmatorul pas in domeniul tehnologiilor de avangarda, de aceasta data in domeniul hidrogenului. In 1997, Toyota schimba lumea automobilului, prezentand primul hibrid, Prius. Au trecut 15 ani de atunci, timp in care Toyota a vandut milioane de unitati si si-a asociat numele cu fenomenul “hibridizarii” din industria auto.

Cei de la Toyota par sa stie ca hibrizii reprezinta doar o etapa intermediata si ca propulsia viitorului o constituie cea electrica, alimentata de celule de combustibil. Chiar daca vreme de mai multi ani constructorul nipon parea sa neglijeze aceasta solutie tehnica dificil de comercializat, totusi in 2002 a prezentat un prototip de vehicul alimentat cu hidrogen.

Si iata ca a sosit momentul ca solutia propulsiei pe hidrogen sa fie transpusa in productia de serie. Anuntul a fost facut de Jim Lentz, presedintele Toyota SUA, in cadrul unei conferinte dedicate cercetarilor din domeniul auto: “Suntem pe cale sa dezvoltam, pana in 2015, un sedan cu celule de combustibil. De asemenea, gama noastra va cuprinde, in viitor, diverse modele hibrid, hibrid reincarcabile sau 100% electrice”.

Interesant este si anuntul facut de oficialii Toyota, nu cu mult timp in urma, conform caruia constructorul japonez va putea reduce, in viitor apropiat, costul uni vehicul pe hidrogen cu pana la 90% din pretul actual. Ceea ar insemna un pret de desfacere de circa 40.000 de euro! Mai ramane de vazut cum se va dezvolta si structura de distributie a hidrogenului, un alt mare neajuns al acestui tip ce propulsie.

Distribuie acest articol!