F1, Belgia: Button, a doua victorie!
02.09.2012
        
Distribuie acest articol!   

Dupa vacanta de vara, Marele Circ si-a reluat periplul, prima oprire fiind in Belgia, la Spa-Francorchamps.

Jenson Button a fost cel mai rapid in calificari, obtinand dreptul de a pleca in cursa din pole position. Acesta a fost primul pole ale britanicului, de dupa 2009! Pe urmatoarele locuri pe grila de start s-au aflat Kobayash, Maldonado si Raikkonen.

Cursa inceput cu un mare carambol, provocat de Romain Grosjean, chiar in primul viraj. Incidentul s-a soldat cu o neutralizare de cateva tururi si cateva abandonuri, dintre care cele mai importante au fost cele ale lui Fernando Alonso si Lewis Hamilton. In ceea ce-l priveste  pe Alonso, spaniolul a scapat ca prin minune de o accidentare, partea frontala a monopostului lui Grosjean trecand la doar cativa centimetri de el!

Button si-a conservat pozitia de lider pana la final, reusind a doua victorie din acest sezon. El s-a impus dupa ce a optat pentru o strategie cu o singura oprire la boxe. Britanicul si-a gestionat perfect pneurile si este si primul pilot din acest sezon care a condus o cursa de la start la sosire. Remarcabila a fost si evolutia lui Vettel – plecat de pe pozitia a 11-a, a reusit sa recupereze excelent si sa termine al doilea.

Exceptand incidentul de la start, cursa s-a desfasurat, in general, fara multe momente tensionate. Asa se face ca, pe final, spectacolul pe pista a fost oferit in exclusivitate de duelul dintre Schumacher si Raikkonen, pentru pozitia a treia.

In ceea ce il priveste pe Grosjean, accidentul pe care l-a provocat il costa excluderea de la urmatoarea cursa. In plus, comisarii au decis sa-l amendeze cu 50.000 de euro. Cei de la Lotus nu au contestat aceasta decizie, iar Jerome d’Ambrosio va fi titluar la Monza, in locul lui Grosjean.

Urmatoarea cursa va avea loc pe 9 septembrie, in Italia, la Monza. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi, la Spa-Francorchamps, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Belgia 2012:
 1. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 2. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 3. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)
 4. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)
 5. Felipe Massa (Ferrari)
 6. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault)
 7. Michael Schumacher (Mercedes)
 8. Jean-Eric Vergne (STR-Ferrari)
 9. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari)
10. Paul di Resta (Force India-Mercedes)

Clasament piloti:
1. Fernando Alonso 164 p.
2. Sebastian Vettel 140 p.
3. Mark Webber 132 p.
4. Kimi Raikkonen 131 p.
5. Lewis Hamilton 117 p.

Clasament constructori:
1. Red Bull Racing-Renault 272 p.
2. McLaren-Mercedes 218 p.
3. Lotus-Renault 207 p.
4. Ferrari 199 p.
5. Mercedes 112 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!