F1, Singapore: Vettel, la a doua victorie in 2012
23.09.2012
        
Distribuie acest articol!   

Lewis Hamilton a reusit cel de-al patrulea pole position din acest an la Singapore. Cel mai rapid timp realizat de el a fost cu o jumatate de secunda mai bun decat cel realizat de pilotul Williams, Pastor Maldonado. Cum prima pozitie pe grila a adus victoria la Singapore de trei ori in ultimii patru ani, calificarile pareau sa fie vitale pentru Marina Bay, un circuit lent si foarte virajat. Si in acest, an patru curse au fost castigate de ocupantul primei pozitii pe grila de start. Urmatoarele pozitii pe grila au fost ocupate, in aceasta ordine, de Vettel, Button, Alonso, Di Resta s.a.

Insa statistica ultimilor ani avea sa fie infirmata de aceasta data, pentru ca Hamilton a fost nevoit sa abandoneze in turul 23, din cauza unor probleme la cutia de viteze. In aceste conditii, victoria i-a revenit germanului Sebastian Vettel (Red Bull), care a facut o cursa perfecta in Singapore. Campionul en titre a fost urmat pe podium de britanicul Jenson Button (McLaren) si de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari).

Caz mai rar intalnit in F1, cursa de la Singapore s-a incheiat nu dupa efectuarea numarului de tururi stabilite, ci la expirarea a doua ore de la start. Astfel, invingatorul a parcurs doar 59 din cele 61 de tururi prevazute, cand cursa a fost declarata oficial terminata. Circuitul stradat de la Singapore este unul lent, iar interventia safety-car-ului a facut ca intrecerea sa necesite oprirea la limita celor doua ore.

Victoria lui Vettel este a doua din acest sezon, dupa cea din din Bahrein. Germanul urca astfel pana pe locul secund in ierarhia provizorie a pilotilor, in locul lui Hamilton. Lider continua sa fie Alonso, insa avansul acestuia fata de urmatorul clasat a scazut la 29 de puncte. La constructori, in schimb, Red Bull si-a consolidat pozitia de lider dupa aceasta etapa.

Urmatoarea cursa va avea loc pe 7 octmbrie, la Suzuka, in Japonia. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi, la Singapore, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Singapore 2012:
 1. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 2. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 3. Fernando Alonso (Ferrari)
 4. Paul di Resta (Force India-Mercedes)
 5. Nico Rosberg (Mercedes)
 6. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)
 7. Romain Grosjean (Lotus-Renault)
 8. Felipe Massa (Ferrari)
 9. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari)
10. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault)

Clasament piloti:
1. Fernando Alonso 194 p.
2. Sebastian Vettel 165 p.
3. Kimi Raikkonen 149 p.
4. Lewis Hamilton 142 p.
5. Mark Webber 133 p.

Clasament constructori:
1. Red Bull Racing-Renault 298 p.
2. McLaren-Mercedes 261 p.
3. Ferrari 245 p.
4. Lotus-Renault 231 p.
5. Mercedes 136 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!