Italienii infrunta criza pe biciclete!
08.10.2012
        
Distribuie acest articol!   

In plina criza economica, toata lumea cauta solutii de reducere a costurilor. Italienii, de pilda, au redescoperit bicicleta, care este pe cale sa devina din nou principalul lor mijloc de deplasare. Popularitatea traditionalului vehicul pe doua roti este atat de mare in Peninsula, incat risca sa eclipseze automobilul!

Conform statisticilor date publicitatii recent, pentru prima oara de la Al Doilea Razboi Mondial, vanzarile de biciclete au ajuns la acelasi nivel cu cel al vanzarilor de automobile. In ultimul an s-au vandut 1,75 milioane biciclete si 1,748 milioane de autovehicule. Trendul se va mentine in continuare, din cauza pretului in crestere al litrului de combustibil (circa 2 euro/litru), dar si al costurilor de exploatare in crestere (circa 7.000 de euro/an).

Desigur, aglomeratia din marile orase constituie un alt argument in favoarea bicicletei. Conform unui studiu, 6 din 10 italieni detin un automobil – una dintre cele mai ridicate rate la nivel mondial. Acelasi raport mai arata ca la Roma si in alte orase mari din Italia, sunt momente din zi cand deplasarea pe bicicleta este mult mai eficienta decat cea cu automobilul.

Tendinta de renuntare la deplasarea cu automobilul este evidenta. Multe familii au renuntat la a doua masina, folosesc metode de deplasarea in grup sau se deplaseaza cu bicicleta. Asta in timp ce industria auto din Italia inregistreaza scaderi succesive, iar Sergio Marchionne, presedintele Grupului FIAT, defineste situatia de pe piata ca fiind “dezastruoasa”.

Distribuie acest articol!