BMW i3 Coupe, un concept electro-mini
30.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Prin premiera mondiala BMW i3 Concept Coupe, BMW Group prezinta o versiune extrem de agila si emotionanta a conceptului pentru calatorii sustenabile in clasa premium, fara niciun fel de emisii. Studiul cu 3 usi, prezentat la editia 2012 a Salonului Auto de la Los Angeles, utilizeaza limbajul de design creat special pentru automobilele BMW i, care transmite sentimentul incontestabil de dinamism si placere a condusului.

BMW i3 Concept Coupe isi asuma titlul de primul automobil electric din lume integrat complet in retea. Datorita includerii functiilor inovatoare BMW ConnectedDrive – concepute de BMW i pentru utilizare la masini de serie, operarea sistemului de navigatie, precum si transferul de informatii intre automobil, lumea exterioara si terminalul smartphone al conducatorului – au fost centrate pe nevoile specifice ale e-mobilitatii.

BMW i3 Concept Coupe pune accent pe evidentierea performantelor dinamice care pot fi realizate de versiunea 100% electrica a tehnologiei BMW eDrive. Asemenea BMW i3 Concept, Coupe este propulsat de un electromotor dezvoltat de BMW Group, care ofera o putere maxima de 170 CP si atinge un cuplu maxim de 250 Nm – puterea furnizata este transferata instantaneu spre puntea spate, prin transmisia cu un singur raport. Electromotorul este alimentat cu energie de la acumulatorul litiu-ion aflat sub podea, care asigura o autonomie pana la 160 km. Pozitionarea bateriei in acest loc permite coborarea centrului de greutate, ceea ce influenteaza pozitiv manevrabilitatea foarte agila a masinii.

Celula pasagerilor reprezinta centrul modulului Life, care este realizat din plastic ranforsat cu fibra de carbon (CFRP). BMW i urca pe noi culmi ale ingineriei auto prin utilizarea vasta a acestui material high-tech. Pentru ca este deopotriva extrem de usor si rezistent, CFRP ofera oportunitati formidabile pentru design – astfel, este ideal pentru transferarea limbajului de design BMW i intr-o mare varietate de variante. La BMW i3 Concept Coupe, sistemul de transmisie, sasiul si sistemul de stocare a energiei, impreuna cu functiile structurale si de impact, sunt incorporate in modulul Drive, realizat in mare parte din aluminiu.

Aceasta este a treia declinare a familiei “i”, de vehicule electrice concepute de BMW. Noua versiune a conceptului i3, prezentat cu ceva vreme in urma, are ampatamentul mai lung, iar alura este mai dinamica, specifica modelelor BMW. Solutiile tehnice adoptate la acest prototip, in general mai realiste, ne semnaleaza o apropiere semnificativa de productia de serie! Chiar daca nu exista deocamdata nicio informatie oficiala in acest sens, daca e sa dam crezare zvonurilor, lansarea in productie, atat pentru i3 Coupe, cat si pentru varianta in 5 usi, ar urma sa aiba loc anul viitor.

Distribuie acest articol!