ePatrol, masina de politie din anul 2025
26.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Salonul Auto de la Los Angeles nu este doar locul unde vor fi vazute cele mai noi modele ale companiilor auto. Pentru a noua oara, expozitia va fi locul unde echipele de design ale celor mai importante companii auto vor intra intr-o competitie de creatie a celor mai interesante genuri, prin prezentarea unor concepte vizionare pe tema mobilitatii individuale. In 2012, echipele de design au fost provocate sa creeze masina de politie a anului 2025, destinata patrularii pe autostrazi. Solutia furnizata de divizia BMW, DesignworksUSA, demonstreaza ca echipa de design BMW poate oferi mult mai mult decat cei 40 de ani de istorie bogata in design de produs. Conceptul vizionar ePatrol ofera o idee despre puterea inovatoare si gandirea viitoare pe care compania-mama BMW Group, dar si clientii externi din principalele industrii le asteapta de la DesignworksUSA in urmatorii 40 de ani.

In 2012, echipele de design au primit misiunea de a realiza solutii creative pentru masini de patrulare in viitor, totul pe baza unui set de criterii care a inclus: nevoi viitoare pentru tehnologia avansata; viteza si agilitate pe sistemele de autostrazi din viitor; creativitatea solutiei; indeplinirea standardelor de emisii si a sensibilitatii de mediu pentru anumite regiuni (inclusiv intretinere si reciclare). In plus, echipele au primit provocarea de a privi in viitor pentru a-si imagina si a crea tendinte si instrumente care nu au mai fost imaginate, cu complexitatea suplimentara a masinii destinata aplicarii legii.

Echipa BMW Group DesignworksUSA a inceput provocarea prin alegerea Los Angeles ca regiune pentru crearea scenariului 2025. Fiind constienti ca traficul va fi mai intens, masinile vor avea viteze mai mari si vor aparea si automobile cu sisteme de transmisie alternativa, grupul de design a analizat modul in care o echipa de patrulare functioneaza in prezent si cum o va face in viitor, astfel ca a tras concluzia ca munca in echipa si accesibilitatea sunt doua elemente importante pentru un efort de succes. Pentru munca in echipa, designerii au fost inspirati de parteneriatul existent intre un ofiter de patrulare si cainele sau. Autostrazile aglomerate – si in prezent, dar si in viitor – au inspirat echipa de design sa se concentreze pe o solutie de sporire a accesibilitatii.

Designul ePatrol Vision a fost axat pe o structura modulara si pe tehnologia dronelor, ceea ce imbunatateste atat munca in echipa, cat si accesibilitatea. Structura principala poate lansa trei drone. Cea superioara se afla deasupra structurii principale si este o drona zburatoare, in timp ce celelalte doua sunt vehicule cu o singura roata, atasate in partea din spate. In cazul unei urmariri prin zone cu trafic intens, ofiterul de patrulare aflat in structura principala pentru doi pasageri poate lansa fie drona zburatoare, fie una dintre dronele cu o roata pentru a urmari suspectul si pentru a retransmite date spre structura principala. Cand sunt lansate toate dronele, structura principala poate functiona in continuare. Toate dronele beneficiaza de un plus de protectie, avand posibilitatea de a trimite un impuls spre un alt automobil si sa-l neutralizeze. Prin tot designul exterior, echipa s-a straduit sa creeze o prezenta puternica, cu estetica aerodinamica si linii cursive.

Designul interior a fost inspirat de o structura tip tesatura, realizata din fire de aluminiu introduse in fibra de carbon si rasina de polimeri. Scaunele formeaza o conexiune semnificativa intre conducator si arhitectura. Din punct de vedere al fabricatiei, structura 3D cu tesatura din fibra de carbon are avantajul ca nu necesita utilizarea sculelor. Toate interfetele din interior sunt touch screen. Pentru o mai buna protectie a ofiterilor de patrulare, geamurile nu sunt incluse in automobil. Parbrizul a fost inlocuit cu un ecran mare care la exterior poate comunica date importante pentru ceilalti conducatori, precum accidente sau informatii despre traseu. La interior, ecranul mare actioneaza ca monitor pe care pot fi afisate date de la drone.

Distribuie acest articol!