F1, Brazilia: Vettel, campion mondial 2012!
25.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

Vremea a fost cruciala in calificari, cu averse de ploaie chiar inainte de startul calificarilor. Averse de ploaie erau asteptate si in cursa, 60% fiind sansele de precipiatii, ceea ce s-a si intamplat. Hamilton a fost in pole position, urmat de Button, Webber si Vettel, in vreme ce Alonso s-a clasat abia al optulea. Asadar, Vettel a luat startul de pe pozitia a patra, cu patru pozitii in fata rivalului sau la titlu, Fernando Alonso.

Pilotul Red Bull era astfel si mai aproape de obtinerea celui de-al treilea titlu mondial consecutiv – performanta care il face pe german cel mai tanar triplu campion mondial din istoria acestui sport. Insa startul a fost dezastruos pentru Vettel, care a fost acrosat si a ajuns pe ultimul loc, in timp ce Alonso era deja al treilea in turul 2! Vettel a inceput cursa de recuperare, iar turul 23 (din 71), cand pe pista a intrat safety car-ul, l-a gasit la conducere pe Hulkenberg, in timp ce Alonso era pe 4, iar Vettel pe 5.

O greseala a lui Hulkenberg i-a permis lui Hamilton sa treaca  la conducere in turul 48, iar revenirea ploii le-a dat emotii tuturor, in ultima parte a cursei. Lucrurile au mers apoi mai bine pentru Alonso, care a ajuns pana pe 2, iar Vettel a pierdut mult timp la boxe, a cazut pe 9 si a trebuit sa recupereze din nou. In cele din urma Alonso a terminat al doilea, in spatele lui Button, iar Vettel pe 6, suficient pentru ca germanul sa devina campion mondial.

In fine, mai trebuie spus ca aceasta cursa, in care Vettel a devenit cel mai tanar triplu campion mondial in F1, depasind recordul lui Ayrton Senna, a fost ultima la care a luat startul cealalta legenda vie a Germaniei in Formula 1, Michael Schumacher.

Cursa din Brazilia a fost ultima a sezonului 2012 in Formula 1. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi, la Sao Paulo, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Brazilia 2012:
 1. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 2. Fernando Alonso (Ferrari)
 3. Felipe Massa (Ferrari)
 4. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault)
 5. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)
 6. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 7. Michael Schumacher (Mercedes)
 8. Jean-Eric Vergne (STR-Ferrari)
 9. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari)
10. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)

Clasament final piloti 2012:
1.Sebastian Vettel 281 p.
2. Fernando Alonso 278 p.
3. Kimi Raikkonen 207 p.
4. Lewis Hamilton 190 p.
5. Jenson Button 188 p.

Clasament final constructori 2012:
1. Red Bull Racing-Renault 460 p.
2. Ferrari 400 p.
3. McLaren-Mercedes 378 p.
4. Lotus-Renault 303 p.
5. Mercedes 142 p.

Foto: Pirelli, Red Bull

Distribuie acest articol!