Premiera in Romania - informatii din trafic in timp real
07.11.2012
        
Distribuie acest articol!   

AROBS Transilvania Software, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii software din tara, in parteneriat cu compania belgiana Be-Mobile si Europa FM au lansat TraficOK, primul sistem privat care colecteaza, interpreteaza si livreaza date din trafic in timp real, la nivel national. Solutia va fi disponibila atat ca aplicatie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri, cat si ca aplicatii pentru smartphones si tablete si vine in sprijinul conducatorilor auto cu scopul de a evita diversele blocaje sau situatii neprevazute din trafic.

Primul GPS din Romania care beneficiaza de acest serviciu TMC preinstalat este Smailo TraficOK, o varianta imbunatatita a navigatoarelor produse de AROBS inca din 2008. Beneficiile pe care le ofera noul Smailo TraficOK pot fi masurate in reducerea costurilor de transport si a timpilor de deplasare, dar si in cresterea confortului si sigurantei calatoriei, un utilizator al acestui serviciu putand evita in proportie de 80% situatiile nefavorabile indicate in trafic.

“Necesitatea implementarii acestui serviciu vine in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din tara, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto toate in stransa legatura cu starea actuala a infrastructurii din Romania”, a declarat Voicu Oprean, director general AROBS.

Sistemul are la baza datele de trafic preluate de la peste 65.000 de masini monitorizate prin GPS, dar si din surse primare (politie, pompieri, primarii). Dupa filtrare, validare, convertire in mesaje tip, informatiile sunt transmise direct pe sistemele de navigatie dotate cu modul TMC (Traffic Message Channel), sub forma de alerte vizuale si sonore, in functie de setarile utilizatorului.

Datorita parteneriatului cu Europa FM si a celor peste 11.500 de puncte geocodate din tabela TMC certificata de AROBS la TISA, forumul international in domeniu, se acopera aproximativ 70% din reteaua de drumuri din Romania. Serviciul Trafic OK ofera date de trafic care vizeaza ambuteiaje, accidente, drumuri in lucru, conditii meteo nefavorabile pentru trafic si monitorizeaza majoritatea municipiilor din tara, dar si cele mai aglomerate si importante sosele din Romania: DN1, DN13, E60, E85, A1, A3. Alertele identifica tipul de eveniment, locatia acestuia, durata, lungimea portiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor.

Alaturi de varianta TMC pentru navigatoare si de aplicatiile pentru smartphones si tablete, solutia TraficOK are aplicabilitate pentru autoritati si media, permitand generarea de buletine de trafic in timp real, harti de trafic in format 3D, rute optimizate, previziuni sau harti dinamice care pot fi inserate in pagini web.

Distribuie acest articol!