Raliul Sibiului, inclus in Campionatul European 2013
17.12.2012
        
Distribuie acest articol!   

Dupa ce in 2012 a facut parte din calendarul Intercontinental Rally Challenge (IRC), Raliul Sibiului ramane in competitiile de top din Europa, fiind inclus in Campionatul European de Raliuri FIA 2013 (ERC). 13 etape pe asfalt, macadam si zapada au fost incluse in calendarul ERC 2013, iar Raliul Sibiului va fi etapa a noua din acest campionat. Programate in perioada ianuarie – noiembrie pe tot curpinsul Europei, toate etapele din Campionatul European de Raliuri FIA vor fi promovate de Eurosport Events si transmise pe posturile de televiziune Eurosport si Eurosport 2.

„Suntem foarte bucurosi ca am reusit sa pastram Raliul Sibiului in competitia europeana. Tinand cont ca promotorul IRC a devenit si promotorul ERC si practic cele doua campionate au fuzionat, a fost mai dificil sa ne pastram locul in calendar. Am reusit acest lucru in final si suntem mandri ca Raliul Sibiului va fi si in 2013 una dintre cele mai importante competitii sportive din Romania. Le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut anul acesta si ii asteptam pe toti suporterii raliurilor pe probele speciale din 2013”, a spus Sorin Itu, organizatorul raliului.

Anuntul oficial a fost facut la Paris, cu ocazia festivitatii de premiere din Intercontinental Rally Challenge. „Faptul ca Raliul Sibiului a fost confirmat in calendar in fata lui Jean Todt, presedintele FIA, a celorlalti organizatori, a pilotilor si oficialilor din IRC a fost extraordinar. Pentru noi a fost un moment unic”, a spus Sorin Itu, organizatorul raliului.

„Am vrut sa avem un echilibru intre raliuri cu suprafete diferite si in acelasi timp cu costuri rezonabile din punct de vedere logistic, iar Raliul Sibiului corespunde perfect din toate punctele de vedere. Avem nevoie de raliuri cu o baza sportiva buna, cu interes din partea media locala si cu multi suporteri pentru a face din ERC un succes. Acum lucram cu fiecare promotor in parte pentru a avea cat mai multe ore de transmisii in direct la TV de la fiecare etapa”, a spus François Ribeiro, Motorsport Development Director la Eurosport Events.

Campionatul European de Raliuri este unul dintre cele mai vechi campionate din lume, editia din 2013 fiind editia cu numarul 61. Competitia se desfasoara sub egida FIA si va fi promovata de Eurosport Events, compania care a promovat si Intercontinental Rally Challenge, unul dintre cele mai mediatizate campionate de raliuri din lume. „Faptul ca Raliul Sibiului a fost inclus pe lista celor 13 din Campionatul European, o competitie cu o traditie si istorie incredibile, este o onoare pentru noi si vom face totul pentru ca editia de anul viitor sa fie si mai buna decat cea din acest sezon”, a mai spus Sorin Itu, organizatorul Raliului Sibiului.

Noul regulament sportiv pentru ERC 2013 a fost aprobat de FIA, una dintre cele mai interesante schimbari fiind aceea ca pilotii nu vor mai fi obligati sa participe la un numar minim de etape. In schimb, se vor lua in calcul cele mai bune patru rezultate din primele sapte etape si cele mai bune patru rezultate din ultimele sase.

La finalul sezonului se vor acroda titluri pentru piloti si copiloti in clasamentul general, la categoria 2 roti motrice si Production Car. In plus, se vor acroda aceleasi titluri si pentru echipe, iar pentru etapele de macadam se vor desfasura calificari pentru stabilirea ordinii de start.

Raliul Sibiului, etapa a noua din Campionatul European de Raliuri FIA 2013, este programat in perioada 25-27 iulie pe specialele de macadam si asfalt din jurul orasului Sibiu. Cartierul general si parcul de service vor fi amplasate in Piata Mare din centrul orasului Sibiu. „Vom pleca de la formatul din 2012 si vom incerca sa imbunatatim totul pentru editia din 2013. Cel mai important lucru este sa imbunatatim probele speciale si ne vom concentra atentia asupra acestui aspect. Vor fi mai multe probe mixte, de macadam si asfalt, si sunt sigur ca vom reusi sa-i atragem pe cei mai buni piloti inscrisi in ERC sa vina si anul viitor la Sibiu”, a mai adaugat Sorin Itu.

Calendar Campionatul European de Raliuri FIA 2013
International Jannerrallye (Austria) – asfalt/zapada (3-5 ianuarie)
Rally Liepaja-Ventspils (Letonia) – macadam/zapada (1-3 februarie)
Rally Islas Canarias El Corte Ingles (Spania) – asfalt (21-23 martie)
SATA Rallye Acores (Portugalia) – macadam (25-27 aprilie)
Tour de Corse (Franta) – asfalt (16-18 mai)
Croatia Rally – asfalt (6-8 iunie)
GEKO Ypres Rally (Belgia) – asfalt (27-29 iunie)
Rally San Marino (San Marino/Italia) – macadam (11-13 iulie)
Sibiu Rally (Romania) – macadam (25-27 iulie)
Barum Czech Rally Zlín (Cehia) – asfalt (30 august – 1 septembrie)
Rally Poland (Polonia) – macadam (27-29 septembrie)
Rallye Sanremo (Italia) – asfalt (10-12 octombrie)
Rallye International du Valais (Elvetia) – asfalt (7-9 noiembrie)

Distribuie acest articol!