FIAT Panda, intr-un maraton de 10.000 mile
18.02.2013
        
Distribuie acest articol!   

Recordul mondial pentru condusul fara oprire pe distanta Cape Town – Londra a fost doborat in data de 11 februarie 2013, de catre doi conducatori auto britanici foarte indrazneti, impreuna cu fiabilul FIAT Panda.

La 1 februarie, aventurierii Philip Young si Paul Brace au inceput istovitorul traseu de 10.000 de mile cu intentia de a strange bani pentru organizatia de caritate Farm Africa. Cei doi, conducand non-stop, au parcurs 13 tari si doua continente, la volanul unui automobil FIAT Panda cu echipare aproape standard.

La linia de finis, la Marble Arch, in Londra, perechea a inregistrat un timp record de 10 zile, 13 ore si 28 de minute, doborand cu mai mult de o zi recordul precedent obtinut la parcugerea aceluiasi traseu, indiferent de directie.

Pentru a atinge obiectivul setat la inceputul calatoriei, de sub 11 de zile, Filip si Paul au fost nevoiti sa parcurga, in medie, 1.000 mile/zi cu o viteza de 40 mile/ora, obiectiv pe care erau convinsi ca il pot atinge la volanul masinii lor de 0,9 litri cu motor TwinAir. Singurele modificari aduse versiunii de serie a popularului hatchback au fost: rezervor de combustibil suplimentar, doua roti de rezerva, scut protectie off-road, arcuri mai puternice, precum si admisie de aer mutata in partea de sus a compartimentul motorului.

Nedorind sa foloseasca o masina 4×4 de dimensiuni mari – Filip si Paul au decis ca astfel ar fi fost “prea usor” – ei au ales FIAT Panda pentru greutatea redusa, performanta si economia de combustibil de care da dovada.  In ciuda dimensiunii compacte, s-a reusit chiar si amplasarea unui pat pentru cei doi soferi, realizat dintr-un material compozit de spuma, localizat pe bancheta din spate a vehiculului.

Lunga si sinuoasa lor calatorie spre Marea Britanie a inclus trasee dificile, cu drumuri neamenajate, pline de gropi, precum si rute inselatoare prin desert, parcurse prin Africa de Sud, Botswana, Zambia, Tanzania, Kenya, Etiopia, Sudan, Egipt, Libia si Tunisia. In final, au traversat marea Mediterana, traversand prin Italia si Franta, pentru a ajunge la punctul de destinatie din Hyde Park, Londra.

“A fost remarcabil tot acest timp petrecut pe traseul incitant si antrenant, iar FIAT Panda a fost uimitor”, spune Philip Young. “Drumurile au fost inselatoare, caldura insuportabila si orarul obositor, dar masina a facut fata cu brio acestor provocari. Aceasta a fost o calatorie extrem de dura, iar FIAT se poate mandri cu fiabilitatea si robustetea de care da dovada”.

Distribuie acest articol!