Ghid de achizitie pentru automobile second hand
18.02.2013
        
Distribuie acest articol!   

Achizitia sau vanzarea unui automobil, in functie de clasa din care face parte, are de obicei o anumita sezonalitate, dar un targ bun se poate face chiar in afara sezonului, cand oferta este mai restransa si cererea mai slaba, potrivit ghidului AAA Auto New Kopel pentru achizitia unui automobil second hand.

Dupa agitatia lunii decembrie, cand exista o deschidere mai mare pentru achizitii de automobile, in perioada curenta, ianuarie – martie, bugetele destinate pentru o masina se micsoreaza iar in cele mai multe cazuri majoritatea cauta sa economisesca. Prin urmare, achizitia de automobile este mai putin probabila fapt pentru care dealerii sunt mai flexibili la negocieri.

„In decembrie a existat o explozie brusca a inmatricularilor de automobile, o dublare a volumului comparat la acelasi interval anual. Practic, la final de an, cine a dorit o masina a actionat. Este natural ca in lunile urmatoare rulajul sa fie ceva mai redus”, a declarat a declarat Eugen Maciuca, manager AAA Auto New Kopel. In decembrie 2012 au fost importate aproximativ 19.000 de masini, cu 120% mai mult fata de volumul din aceeasi luna a anului precedent.

Din acest motiv, pentru cei care urmaresc achizitia unui SUV, un 4×4 sau un sedan de clasa medie, acum este momentul cautarilor. In plus, anotimpul si starea meteo pot furniza chiar si conditiile ideale pentru testarea unui SUV sau vehicul cu garda la sol mai mare, menit sa depaseasca neajunsurile strazilor ce nu sunt curatate la timp.

In cazul achizitiei unui automobil incepand cu al doilea trimestru al anului, trebuie urmarita ciclicitatea schimbarilor de modele si reinnoirea gamelor de autoturisme. Lansarile anului trecut si noutatile de la saloanele auto internationale apar in oferta dealerilor auto iar ca rezultat modelele rulate din anii precedenti beneficiaza de o reducere de pret de cel putin zece procente. In acelasi timp, la mare cautare sunt in aceasta perioada automobilele sportive, decapotabilele si roadsterele, iar cresterea preturilor nu este neobisnuita. O apreciere de 700-800 de euro a pretului pentru un automobil cu o varsta de circa 4 ani este foarte comuna, in special pentru Peugeot 207, VW Beetle sau MINI.

Vara este de obicei o perioada de stagnare a activitatii in acest domeniu, majoritatea clientilor punand achizitiile de automobile rulate in planul doi. Sunt cautate inca berlinele, decapotabilele si masinile sportive, insa si oferta are preturile mai sus. Pentru ca sunt cele mai vizibile schimbari in ceea ce priveste segmentul, in cazul decapotabilelor, incepand cu luna mai volumele inmatricularilor de modele second hand cresc cu circa 30-40%. Pentru SUV-uri in schimb activitatea stagneaza iar inmatricularile de modele rulate scad sub 500 de unitati pe luna. Este momentul potrivit pentru negocierea pretului la un automobil pe care il urmariti de ceva timp, fiind posibila obtinerea unei reduceri semnificative.

Odata cu incheierea perioadei estivale, in piata de automobile rulate isi fac intrarea masinile de flota. Companiile reinnoiesc de obicei in acest interval flotele auto iar masinile cu un istoric certificat si o vechime de 2-3 ani sunt puse la vanzare. Este perioada ideala pentru participarea la licitatii sau pentru achizitia unui model de buget sau de clasa medie, nu insa si pentru un model premium. Cele mai cautate sunt modelele de provenienta germana, precum VW, Opel, Audi sau Skoda, care ocupa de obicei si primele locuri in inmatricularile second hand de autovehicule.

Sezonul Sarbatorilor de iarna este de obicei abundent in oferte, iar parcurile de masini rulate aduc in fata toata gama disponibila. De asemenea, cumparatorii sunt in cautarea fie a primului automobil, fie doresc sa il inlocuiasca pe cel vechi. Astfel, piata este efervescenta, fiind aglomerata atat de oferte cat si de cumparatori care cauta varianta potrivita bugetului lor. La mare cautare sunt modelele second hand cu garda inalta la sol, 4×4 sau chiar crossover, care fac mai usoara navigarea prin zapada si pentru care practic inmatricularile se dubleaza sau se tripleaza.

Distribuie acest articol!