ERC: Kopecky a castigat Raliul Sibiului 2013
28.07.2013
        
Distribuie acest articol!   

Echipajul Jan Kopecky – Pavel Dresler a inceput a doua jumatate din Campionatul European de Raliuri FIA (ERC) cu stil, dupa victoria din Raliul Sibiului. Pentru echipajul Skoda Motorsport aceasta a fost a patra victorie din sezonul 2013 in ERC.

Raliul Sibiului, singurul raliu mixt din calendarul european, s-a desfasurat pe o caldura teribila, in fata unui numar foarte mare de spectatori, care au avut parte de multa actiune pe fiecare proba speciala. Francois Delecour, vicecampionul mondial de raliuri si campionul en titre din Romania, a impus ritmul pe prima proba a raliului, dupa care conducerea a fost preluata de compatriotul sau, Bryan Bouffier.

Jan Kopecky s-a implicat si el in lupta pentru victorie dupa ce si-a rezolvat problemele cu servodirectia, cehul castigand speciala a treia. Sansele lui Bouffier la victorie s-au spulberat in speciala a patra, dupa ce suspensia masinii sale, un Peugeot 207 Super 2000, a cedat. Si Delecour a fost nevoit sa incetineasca putin ritmul, dupa ce motorul masinii sale a inceput sa se supraincalzeasca. Kopecky a profitat de problemele celor doi si s-a instalat la conducerea raliului. Cehul si-a marit avansul castigand specialele 5 si 6, dar nu a avut nicio sansa pe ultima proba din prima zi, celebra Santa pe noapte, unde Francois Delecour s-a impus cu un avans de 10,6 secunde.

Kopecky a inceput ziua de sambata cu un avans de 15,4 secunde si o victorie pe speciala Sadu. Pilotul Skoda Motorsport si-a marit apoi constant avantajul pe masura ce Delecour a ales sa-si conserve pozitia de lider in Campionatul National de Raliuri, dupa ce amortizorul fata a cedat pe speciala Santa Max. Kopecky nu a avut nicio problema si a reusit sa castige in final Raliul Sibiului. „Sunt foarte fericit ca Skoda mi-a dat ocazia sa castig cea de-a doua cursa pe macadam. A fost un raliu dificil. Temperaturile ridicate nu ne-au pus probele atat de mari, dar au fost multi bolovani pe probe si trebuie sa stii exact cand sa fortezi si cand nu. A fost o lupta interesanta cu Bryan si Francois pana cand au avut probleme, dar astfel de lucruri se pot intampla in motorsport”, a spus liderul clasamentului general din Campionatul European de Raliuri FIA.

In ciuda durerilor de stomac, japonezul Toshi Arai a reusit sa termine pe podium in clasamentul general, cu un Subaru Impreza R4 STI si sa castige lupta in ERC Production Cup. Succesul pilotului japonez reprezinta primul podium pentru pneurile Yokohama in acest sezon din ERC. Marco Tempestini a terminat pe patru, pilotul Napoca Rally Academy fiind urmat de David Botka, care si-a revenit dupa problemele de turbo si a urcat pe pozitia a cincea.
 
Si Vali Porcisteanu a trecut peste o serie de probleme si a terminat raliul pe locul 6. In plus, evolutia lui Porcisteanu a fost recompensata cu trofeul Colin McRae ERC Flat Out. Jaroslav Orsak a fost cel mai bun pilot din echipa GPD Mit Metal Racing Team si a terminat raliul pe 7, fiind urmat de Janos Puskadi si Antonin Tlustak.

Sebastian Barbu, pe un Citroen DS3 R3T, a reusit sa treaca de Alex Filip, pe un Renault Clio R3, pe ultima proba in lupta pentru prima pozitie in clasamentul masinilor cu tractiune pe doua roti ERC 2WD. Zoltan Bessenyey, liderul clasamentului general, a terminat pe 6, in timp ce compatriotul si rivalul sau in lupta pentru titlu, Kornel Lukacs, a fost nevoit sa abandoneze.

Molly Taylor a castigat duelul fetelor in ERC Ladies’ Trophy, dupa ce Ekaterina Stratieva a abandonat in urma unui accident pe speciala a doua a raliului.

Si pentru Edwin Keleti si Dan Girtofan, implicati in acel moment in lupta pentru locul 3, etapa de la Sibiu s-a terminat prematur. Girtofan s-a oprit pe speciala a noua, iar sperantele lui Keleti la un rezultat de top s-au naruit trei speciale mai tarziu.

Sibiu Rally 2013 – Top 10 (dupa 14 probe speciale, 216,34 km)

1 Jan Kopecky – Pavel Dresler (Skoda Fabia 2000)
2 Francois Delecour – Dominique Savignoni (Peugeot 207 S2000)
3 Toshi Arai – Anthony McLoughlin (Subaru Impreza R4 STI)
4 Marco Tempestini – Lucio Baggio (Skoda Fabia S2000)
5 David Botka – Peter Mihalik (Mitsubishi Lancer Evolution IX R4)
6 Vali Porcisteanu – Dan Dobre (Mitsubishi Lancer Evolution X)
7 Jaroslav Orsak – Lukas Kostka (Mitsubishi Lancer Evolution IX R4)
8 János Puskadi – Barna Godor (Skoda Fabia S2000)
9 Antonín Tlusak – Jan Skaloud (Skoda Fabia S2000)
10 Sebastian Barbu – Horatiu Baltador (Citroen DS3 R3T)

ERC Production Car Cup

Toshi Arai – Anthony McLoughlin (Subaru Impreza R4 STI)

ERC 2WD Championship
Sebastian Barbu – Horatiu Baltador (Citroen DS3 R3T)

ERC Ladies’ Trophy
Molly Taylor (Citroen DS3 R3T)

Colin McRae ERC Flat Out Trophy
Vali Porcisteanu

Francois Delecour s-a impus In Campionatul National de Raliuri, francezul fiind urmat de Marco Tempestini si David Botka.

Distribuie acest articol!