Farurile Bosch, la 100 de ani
10.10.2013
        
Distribuie acest articol!   

Primul far Bosch considerat gata pentru productia de serie a aparut in anul 1913, iar acest lucru a contribuit esential la dezvoltarea companiei Bosch ca fiind furnizorul universal de piese de schimb pentru autovehicule. Un secol mai tarziu, Bosch continua sa ofere o gama completa de optiuni de iluminat, special pentru a raspunde nevoilor pietei.

Pana in anul 1913, compania Bosch a produs aproape exclusiv sisteme de aprindere. Piata auto a fost in permanenta schimbare incepand cu acea vreme – vehiculele de lux si masinile sport deveneau din ce in ce mai populare, iar Robert Bosch a recunoscut perspectivele favorabile pentru a introduce iluminatul electric in cadrul vehiculelor.

Munca de concepere si de dezvoltare a inceput in anul 1910, iar in 1913 ”lumina Bosch” a fost gata pentru productia de serie. Sistemul era format dintr-un far, un alternator, o baterie si un comutator. Acest sistem de iluminat a fost un pas inainte remarcabil pentru Bosch – a fost momentul care a dus la dezvoltarea companiei germane, transformand-o intr-un furnizor universal de componente auto si punand bazele competentelor electrice/electronice de astazi.

Astazi, tehnologia Bosch de iluminare satisface chiar si cele mai complexe cerinte. Gama completa de produse de iluminat pentru vehiculele comerciale include faruri, lampi auxiliare, girofaruri, precum si o gama completa de becuri auto. Noile produse Bosch, cum ar fi proiectoarele de faza lunga Light-Star sau becurile auto din gama Trucklight Maxlife demonstreaza faptul ca Bosch continua sa stabileasca noi standarde prin inovatiile sale.



Momente de referinta din istoria Bosch

1913: Primul far Bosch;
1957: Primul far cu faza scurta asimetrica;
1971: Primul far avand bec cu filament dublu H4, folosind aceeasi oglinda pentru ambele faze;
1991: Aparitia sistemului Bosch-Litronic cu becuri cu descarcare prin Xenon, obtinand o lumina de 2,5 ori mai puternica;
2003: Aparitia sistemelor avansate de vizibilitate, cu posibilitatea de orientare dupa traiectoria vehiculului;
2009: Nightvision – sistemul computerizat de asistare a soferului prin camere cu infrarosu.

Distribuie acest articol!