O femeie, in fruntea gigantului General Motors

15 decembrie 2013Din 15 ianuarie 2014, locul lui Daniel Akerson la conducerea celui mai mare constructor auto american, General Motors (GM), va fi preluat de catre o femeie. Mary Barra (51 de ani) este cea desemnata sa ii succeada lui Daniel Akerson (65 de ani), care s-a aflat in pozitia de presedinte – director general GM din 2011.

Akerson a decis sa se retraga din cauza problemelor de sanatate ale sotiei sale, careia i-a fost diagnosticat un cancer in stare avansata. Astfel, Mary Barra va fi prima femeie care va ocupa functia de director general al unui mare constructor de automobile.

Din 2011 ea a fost vicepresedinte executiv insarcinat cu dezvoltarea de produs, achizitiile si logistica la General Motors. Si din aceasta postura a inregistrat o premiera – a fost prima femeie care a coordonat dezvoltarea de produs la un constructor auto din SUA.

De formatie inginer, Mary Barra si-a inceput cariera la GM in 1980, ca stagiar. Cea mai importanta realizare a sa in cadrul gigantului, pana acum, este strategia industrala mondiala a grupului, precum si strategia de produs.

Ascensiunea sa in fruntea GM a fost facilitata de optiunea Consiliului de Administratie, care de aceasta data a preferat sa nu mai recruteze din exterior (Akerson a venit de la un fond de investitii), ci sa desemneze un specialist din interior.

In privinta pozitiei de presedinte al Consiliului de Administratie, cel care a fost ales sa-l inlocuiasca pe Daniel Akerson este Theodore Solso, membru al acestui for de conducere din anul 2013.