O femeie, in fruntea gigantului General Motors
15.12.2013
        
Distribuie acest articol!   

Din 15 ianuarie 2014, locul lui Daniel Akerson la conducerea celui mai mare constructor auto american, General Motors (GM), va fi preluat de catre o femeie. Mary Barra (51 de ani) este cea desemnata sa ii succeada lui Daniel Akerson (65 de ani), care s-a aflat in pozitia de presedinte – director general GM din 2011.

Akerson a decis sa se retraga din cauza problemelor de sanatate ale sotiei sale, careia i-a fost diagnosticat un cancer in stare avansata. Astfel, Mary Barra va fi prima femeie care va ocupa functia de director general al unui mare constructor de automobile.

Din 2011 ea a fost vicepresedinte executiv insarcinat cu dezvoltarea de produs, achizitiile si logistica la General Motors. Si din aceasta postura a inregistrat o premiera – a fost prima femeie care a coordonat dezvoltarea de produs la un constructor auto din SUA.

De formatie inginer, Mary Barra si-a inceput cariera la GM in 1980, ca stagiar. Cea mai importanta realizare a sa in cadrul gigantului, pana acum, este strategia industrala mondiala a grupului, precum si strategia de produs.

Ascensiunea sa in fruntea GM a fost facilitata de optiunea Consiliului de Administratie, care de aceasta data a preferat sa nu mai recruteze din exterior (Akerson a venit de la un fond de investitii), ci sa desemneze un specialist din interior.

In privinta pozitiei de presedinte al Consiliului de Administratie, cel care a fost ales sa-l inlocuiasca pe Daniel Akerson este Theodore Solso, membru al acestui for de conducere din anul 2013.

Distribuie acest articol!